AKTUELNO

Domaći izvođači i nisu preterano kreativni kada je muzika u pitanju!

Da li ste znali da su neke od najvećih muzičkih hitova na Balkanu, zapravo prepevane pesme stranih autora? Ukoliko niste to imali na umu, ekipa emisije "Premijera - Vikend specijal" donosi vam listu pesama koje su plagijati. Za neke su otkupljena autorska prava, neke su pozajmljene, a neke jednostavno ''ukradene''. Pa da počnemo.

Grupa "Bijelo dugme" ostavila je veliko muzičko nasleđe budućim generacijama, ali nije tajna da je Goran Bregović bio optužen za plagijat, te su pesme "Lažeš zlato lažeš dušo" i "Ne spavaj mala moja muzika dok svira" preuzete sa zapadne muzičke scene.

Originalnošću ne može ni da se pohvali grupa "Plavi orkestar", ali ni čuveni Branimir Džoni Štulić, te je tako hit "Usne vrele višnje", obrada popularne američke kantri pesme.

Iako je pisao i za druge izvođače, Dino Merlin se takođe nalazi na ovom spisku. Pesme "Mjesečina" i "Kad si rekla da me voliš" nisu originalno delo popularnog izvođača, čak je i veliki hit "Ostaće istine dvije", pre njega snimio legendarni Princ.

Dva hita Emine Jahović, "Uzalud se budim" i "Da l' ona zna" plagijati već postojećih numera, a ovom trendu nije odolela ni Nataša Bekvalac koja je svoju pesmu "Pozitivna",  kupila od izraelskog muzičara.

Pesma "Samo se noćas pojavi", proglašena je za jednu od najslušanijih u 2018. godini zapravo je plagijat. A ako ste mislili da narodnjaci nisu pozajmljivali numere svojih inostranih kolega, prevarili ste se. Da li ste se pitali šta spaja Džeja i grupu "AC/DC"? To je pesma "Mrak mrak" koja po mišljenju mnogih podseća na veliki rok hit.

Dragana Mirković je svoj veliki hit "Za mene si ti", kupila od grčke pevačice Kaiti. Balada Dejana Matića "Kad ljubav zakasni" našla je inspiraciju kod izraelske pevačice Sarit Hadad, koja je prva opevala i hit "Nešto protiv bolova", Ace Lukasa.

Poslednji u nizu skandala dogodio se upravo Lukasu, kada je njegova pesma "Veran" postavljena na "YouTube", a samo nekoliko dana kasnije je uklonjena. Naime, folker je prevaren, jer mu je grčki kompozitor prodao pesmu koja već postoji.

PROČITAJTE JOŠ: NE OPTEREĆUJEM ĆERKE POSLOM: Ana Kokić otkrila kakve muke i probleme imaju njene naslednice! (FOTO)

Pink.rs

#Dragana Mirković

#Premijera-Vikend specijal

'