AKTUELNO

Ako se plašite da ćete negde pogrešiti u vaspitanju mališana, pročitajte šta Džoan Durant savetuje roditeljima u svojoj "Pozitivnoj disciplini"

Ako se plašite da ćete negde pogrešiti u vaspitanju mališana, pročitajte šta Džoan Durant savetuje roditeljima u svojoj "Pozitivnoj disciplini".

Dete plaši ljutnja roditelja, jer to nije reakcija koju očekuju. I odrastanje je stresno. Deca se svakodnevno susreću sa frustracijama, jer se stvari ne odvijaju onako kako oni žele i očekuju. Deca od roditelja treba da nauče kako da se nose sa frustracijama, kako da se ponašaju kada su ljuti.

Deca uče postepeno. Treba im vremena da u potpunosti shvate čemu roditelji nastoje da ih nauče. Ali, njihovo shvatanje je ključ za dostizanje dugoročnih ciljeva u vaspitanju. Roditelji nekada žele da promene ponašanje deteta govoreći mu da je loše, nevaspitano, nespretno, nezrelo ili nesposobno. Kada dete čuje takve kritike oseća se odbačenim.

Ako dete sebe doživljava kao loše, verovatno će i raditi stvari koje roditelji smatraju lošim. Ako dete sebe vidi kao nesposobno, mala je verovatnoća da će se truditi da nauči nove veštine.

Deca uče. U sticanju znanja i veština uzdaju se u roditelje. Potreban im je podsticaj i podrška od roditelja.

#Porodica

'