AKTUELNO

Na vreme se informišite.

Uloga venčane kume sa sobom nosi i odgovornost koje žene ponekad nisu svesne. Zbog toga bi pre odluke o tome želite li nekome biti kuma trebalo obratiti pažnju na sve zadatke koje jedna idealna venčana kuma treba zadovoljiti, ali i na neke od najčešćih grešaka koje čine.

1. Prerano prihvataju da budu venčana kuma

Žene često nisu svesne odgovornosti koju sa sobom nosi uloga venčane kume, zbog čega entuzijastično prihvate poziv bez da znaju u što se uopšte upuštaju. Uloga venčane kume podrazumeva stalnu dostupnost mladoj, ne samo za vreme venčanja, već i u prethodnim mesecima pripreme za sami čin, a u pitanju je kombinacija koja zahteva vremenski i finansijski angažman.

Samo zato što vas je neko pitao da li biste hteli biti venčana kuma, ne znači da morate pristati na to. Razlog za pristanak trebao bi biti isključivo zato što je u pitanju osoba do koje vam je istinski stalo i zbog koje ste spremni na povećani angažman.

2. Ne slušaju buduću mladu

Ukoliko mlada poželi mirnu i jednostavnu devojačku večeru u opuštajućoj atmosferi, pobrinite se da tako i bude. Iako to možda nije ono što biste vi prvenstveno odabrali, poštujte njene želje i ne podređujte ih svojima.

3. Troše previše novca

Uloga venčane kume košta, a ponekad i više nego što ste spremni izdvojiti. Da biste smanjili i izbacili nepotrebne troškove, postavite racionalnije ciljeve poput iznajmljivanja ili kupovine šivene haljine, a možete i sami osmisliti i izraditi poklon za mladenku. Naučite reći "ne" stvarima koje sebi ne možete priuštiti, jer kao venčana kuma imate potpuno pravo i na to.

4. Zaboravljaju na neophodne sitnice

Ne zaboravite sa sobom poneti neke od sitnica koje će i vama i mladoj zatrebati tokom večeri. U torbu koju ćete kasnije odložiti na sigurno ubacite maramice, flastere, kozmetiku i sve ostalo što vam se nađe na putu za što ste pomislili da bi moglo zatrebati tokom večeri.

5. Preteruju sa žestokim pićima

Zaboravite na žestoka pića veče pre venčanja jer nema ništa gore od mamurnog buđenja na jutro kada biste i vi i mlada trebale zablistati. Krvave oči i glavobolja nakon burne noći pratiće vas tokom dana kao podsetnik da niste trebali preterati s alkoholom prethodne večeri.

6. Misle da kraj venčanja označava i kraj uloge venčane kume

Samo zato što je sretni par izmenio zavete i obeležio svečani događaj proslavom dugo u noć, ne znači da je i vaša uloga venčane kume gotova. U danima posle venčanja, mladoj je potrebna pomoć oko raznih poslova, poput razvrstavanja slika s venčanja, otvaranja i spremanja venčanih poklona i ostalih usputnih sitnica koje bi bilo lakše rešiti uz vašu pomoć.

7. Ne nose rezervni par cipela

Iako možda nisu najpoželjniji komad garderobe kod venčane kume, ravne cipele svakako će doći kao dobro rešenje kada vas u visokim i neudobnim potpeticama zabole noge. Investirajte u par baletanki na kojem će vam vaša stopala biti zahvalna nakon što požele bezbrižno plesati na podijumu s ostatkom venčanih gostiju.

#Venčanje

#Žena

'