AKTUELNO

Za sve trudnice.

U narodu postoje razna verovanja vezana za trudnice. Možda je najpoznatije ono, da trudnica ne sve uzeti ništa bez pitanja jer će se to tumačiti kao kazna i prvo mesto na kojem se dotakne na svom telu, ostaviće beleg na bebinom telu.

Dakle, dete će se roditi sa belegom na mestu gde se majka dodirnula nakon "krađe". Ipak, ovde nije kraj jer u našem narodu postoji niz verovanja koji se odnose upravo na trudnice.

Verovanja koja se vezuju za trudnoću.

Ukoliko svekrva "preskoči" trudnu snaju dok ona sedi, beba će biti preslikana baba. Veliki broj baka u Srbiji veruje u ovo pa sa željom da unuče liči na njih, primenjuje ovaj "ritual".

Kada trudnica nešto poželi, a želja joj se ne ispuni, beba će na telu imati beleg u znaku mamine želje, a onom ko želju nije ispunio, pojaviće sa čmičak u oku. Zato se, između ostalog, kaže: "Ispunjavaj trudnicama svaku želju".

Ako se buduća mama mnogo smeje, to je znak da će dete biti radosno i živahno. Ako je pak, muči neraspoloženje, njeno dete će biti ozbiljnije. Ovo verovanje čak ima i određeno utemeljenje u nauci jer je dokazano da beba "oseća" sve dok je u maminom stomaku, odnosno da se majčine emocije reflektuju na nju pa samim tim njen psihološki razvoj počinje pre rođenja.

Onaj dan kada mama prvi put oseti bebine pokrete, biće dan bebinog rođenja.

Potreba za nekom hranom, ne sme da u tom trenutku dodiruje stomak jer može da ostavi "beleg" na nekom delu bebinog tela, i to u obliku hrane koja joj se jede u tom momentu.

Žena u trudnoći ne bi trebalo da stomak dodiruje ni dok pije kafu kako beba ne bi imala žute mrlje po telu.

Kako odrediti pol deteta, prema verovanjima.

Ukoliko buduća majka ima "uzak" stomačić znak je da će se roditi dečak.

Ako je tamna linja preko stomaka do pupka, rodiće se devojčica, ako je iznad pupka, "biće sin".

Kada trudnica povraća, nosi devojčicu. Ako je mučnine zaobilaze, beba je muškog pola.

Pol čak može da otkrije i način na koji mama podiže maramicu- ako to učini sa dva prsta, dobiće ćerku. Zgrabi li je celom šakom, neka se spremi za rođenje sina.

Visoko postavljen trudnički stomak jeste stomak žene koja nosi dečaka, obrnuto je znak da na svet dolazi još jedna devojčica.

Verovanja prate mamu sve do porođaja pa joj "savetuju" da pre odlaska u porodilište na ruku stavi crveni konac kako bi bebu zaštitila od uroka.

A kad se beba rodi, zdrava i srećna, mamu čeka nova "obaveza" koju žene odavno ne ispunjavaju. Verovanje kaže da za vreme babina koje traju 40 dana nakon porođaja, majka ne sme da pere kosu.

#Trudnoća

#trudnica

#verovanja

'