AKTUELNO

Vreme je vaš saveznik!

Neosporna je činjenica da majkama treba vremena da se oporave nakon porođaja. Materica im se nadula na veličinu lubenice i treba joj vremena da se povrati. Hormoni su divljali i divljaju i nakon porođaja. Da ne govorimo o promenama i ostalim organima, karlici, trtičnoj kosti i na kraju, naravno, samoj vagini.

Eksperti kažu da ženama može da treba čak i godinu dana da se oporave od porođaja.

A ipak, većina žena ne dobije ni 12 nedelja porodiljskog odsustva. A ova slika kartonskog tanjira koju je podelila mama po imenu Laura Fraj svedoči baš o tome koliko je ženama potrebno vremena za oporavak.

- 22cm, tačno toliko iznosi prečnik ovog kartonskog tanjira. Toliko takođe prosečno iznosi prečnik posteljice. Nakon što se porode, majkama se savetuje da odmaraju makar 4 do 6 nedelja i postoji dobar razlog za to. Jedan od njih je da, nakon što je beba rođena, majke ostaju sa ranom unutar materice, na mestu gde je posteljica bila zakačena.

- Toj rani treba makar 4 do 6 nedelja da zaceli, a za to vreme žene su podložne infekcijama i krvarenju. Čak i kada su imale vaginalni porođaj bez komplikacija i osećaju se dobro, i dalje moraju da se paze i da se ne naprežu prvih nedelja posle porođaja. Majke, odmarajte. A vi ostali - muževi, roditelji, svekrve i svekrevi, prijatelji, svi - pomozite im koliko god možete, napisala je.

Ona je poručila da nije medicinske struke, ali da želi da ukaže na važnost saveta da se majke ostave da se oporavljaju.

- To ne znači da četiri nedelje treba da provedu u krevetu, ali znači da ne treba da se izlažu naporima. Sve u skladu sa potrebama tela, i uz nadzor lekara, poručila je ova majka.

#Trudnoća

'