AKTUELNO

Rezultati istraživanja u Srbiji otkrivaju da je svaka četvrta mlada osoba probala drogu, a da nemali broj korisnika zbog nje izgubi život.

Droga se nije juče uselila u svakodnevicu naše omladine, ali je svakim danom sve prisutnija i sve ranije "uzima" mladost. Podaci pokazuju da već sedmaci dolaze u kontakt sa psihoaktivnim supstancama i da mnogi od njih vrlo brzo postaju zavisnici. Rezultati istraživanja u Srbiji otkrivaju da je svaka četvrta mlada osoba probala drogu, a da nemali broj korisnika zbog nje izgubi život.

Stručnjaci kažu da je veliki problem u tome što roditelji kasno primete, a još kasnije prihvate činjenicu da se baš njihovo dete uplelo u kandže opake bolesti. Uglavnom reaguju tek kada đavo odnese šalu, jer nisu dovoljno informisani, zainteresovani ili guraju stvari pod tepih, čekajući da se reše same od sebe.

Kako je narkomanija svojevrsna stigma - obeležava osobu koja se drogira, ali i čitavu porodicu, mnogi roditelji se stide da otvoreno govore o problemu i potraže stručnu pomoć. Međutim, Lambe Đorelijevski, defektolog-specijalni pedagog, sa 23 godine iskustva u Odseku za suzbijanje narkomanije u Policijskoj upravi Beograd, kaže da što se pre uhvate ukoštac sa tim, veće su šanse da će pomoći svojoj deci.

Kao stručnjak u detektivskoj agenciji "Protekta" pokušava da pomogne roditeljima koji sumnjaju da su njihova deca postala zavisna od psihoaktivnih supstanci.

- Najpre čovek uzme drogu, pa droga drogu i na kraju droga uzme čoveka - kaže sagovornik. - Zbog toga je važno da se što pre reaguje kako bi ova bolest mogla da se izleči. Znaci za uzbunu su uglavnom promene u izgledu i raspoloženju dece. Široke zenice, crvene beonjače, kljucanje glavom, mucanje, loše ocene, nervoza, laži - sve to mogu da budu i nesigurni simptomi, ali ako se roditelj bar pola sata svakog dana bavi svojim detetom, u razgovoru sa njim može da potvrdi da li je njegova sumnja opravdana.

Čudni, brzi razgovori, kratki izlasci iz kuće, zanemarivanje higijene, promena odnosa prema autoritetima i neobjašnjiv nestanak stvari i novca iz kuće - gotovo po pravilu predstavljaju opravdane znake za uključivanje crvenog alarma.

#Porodica

#Roditelji

#Test

#škola

'