AKTUELNO

Samohrane majke susreću se sa mnogobrojnim problemima, a jedan problem koji im zadaje glavobolju jeste i smenski rad, jer ne mogu uvek da organizuju čuvanje deteta.

Trenutno nije moguće utvrditi koliko samohranih majki ima u Srbiji, ali prema nekim procenama taj broj je oko 300.000. Takve žene sa decom postale su samohrane majke zbog razvoda sa supružnikom, ili su ostavljane trudne, ili su nevenčane sa partnerom, a veliki broj je i zbog prerane smrti bračnog druga. Samohrana majka je ona koja živi sa jednim detetom, ili ona koja ima više dece.

Zbog lošeg materijalnog stanja samohrane majke kako bi obezbedile dovoljno materijalnih sredstava za normalan život svoje dece često su prinuđene da rade više poslova, pa im ostaje malo slobodnog vremena koje bi posvetile sebi i porodici. A problem je i smenski rad koji pojedini poslodavci menjaju pa ne postoji mogućnost organizovanja čuvanja deteta ili dece.

U izjavi za Pink.rs samohrana majka Snežana M. rekla je da nema razumevanje od svog nadređenog i da ne može da organizuje čuvanje deteta. Prema njenim rečima, njoj bi najviše odgovarala prva smena, ali ne može da nađe ni razumevanje kod kolega.

Foto: Pixabay.com

Naša sagovornica kaže da je zadovoljna odnosom države prema njoj, ali da nije zadovoljna odnosom društva i da ne dozvoljava da je tretiraju kao žrtvu.

- Kao da ne živimo u 21. veku. Komšije nas gledaju čudno i ne razumeju da je biti samohrana majka nešto normalno i da oni nisu neka druga vrsta žena. Žao mi je što nemam razumevanje na poslu, ali moram da ćutim i da radim - govori nam Snežana M. i ponavlja da je prati nerazumevanje, a često i osuda okoline.

Sagovornica nije htela da otkrije u kakvom je odnosu sa suprugom, ali navodi da su njeni prihodi dovoljni da ona i njene šestogodišnja devojčica žive.

Ali, Snežana nam je rekla da trudi da od najranijeg detinjstva osamostali svoju ćerku, kako bi bili sposobni da se snađe u raznim životnim situacijama.

Naravno da i na nju zabrinjava finansijska situacija, jer ne uspeva da uštedi neki novac za neke nepredviđene situacije, ali nam ipak kaže da je ove godine uspela sa ćerkom da ode na more u Grčku.

Ova jedna od heroina današnjice nastavlja da se sama bori za svoje dete i da koračea uspravne glave, boreći se sa svim nedaćama.

#Dete

#Majka

'