AKTUELNO

Nutricionistkinja Lindi Koen otkrila je 10 stvari koje nikada ne treba da kažete ili uradite pred decom, ako želite da razviju zdrav odnos prema hrani.

Gotovo svakom detetu je poznata rečenica: "Ako ne pojedeš sve iz tanjira, nećeš dobiti kolač" - ta roditeljska fraza je prisutna u gotovo svakom domu. Ali, dijetetičarka tvrdi da upravo zbog toga što roditelji teraju decu da pojedu sve ona kasnije mogu da počnu da se prejedaju.

Na svom blogu, Lindi Koen je otkrila 10 stvari koje bi trebalo da izbegavate i govorite pred decom ako želite da razviju zdrav odnos prema hrani.

1. Previše na tanjiru

- Želite da ih naučite da prestanu da jedu kada su siti, bez obzira na to da li su pojeli sve iz tanjira ili nisu - piše ona.

- Teranje da pojedu sve iz tanjira ih podstiče da se prejedaju i na kraju, da počnu emocionalno da se prejedaju kada odrastu - navodi Koen i preporučuje da umesto toga pitate decu da na skali od 1 do 10 ocene koliko su gladna, a zatim da im u skladu sa tim stavite količinu hrane na tanjir - ili im date da stave sami hranu, ako su dovoljno veliki za to.

2. Dobra i loša hrana

Lindi kaže da o namirnicama ne bi trebalo da govorite kao o dobrim i lošim - i čak ni za brzu hranu ne bi trebalo da kažete da je loša. Umesto toga, predlaže da namirnice podelite na one koje je u redu jesti često i one koje je OK pojesti ponekad.

- Etiketiranje hrane kao 'loše' je demonizuje. Ako deca misle da je brza hrana loša, na kraju mogu počnu da je jedu krijući od vas, da osećaju grižu savesti kada je jedu, a to vodi do emocionalnog prejedanja i jo-jo dijeta kasnije - dodaje ona.

3. Ne pominjite gojenje

Bilo bi dobro da ne pominjete reč "debeli" i gojenje pred decom, jer je način na koji govorite o hrani i telu je veoma važan.

4. Ne omalovažavajte

Nikada ne govorite ružno o svom ili tuđem izgledu pred decom.

- Kada tako komentarišete pred decom, NE učite ih da jedu zdravije. Učite ih da mrze svoj ili nečiji izgled i učite ih da brinu zbog kilaže - dodaje ona.

5. Mali izbirljivci

Dijetetičarka savetuje da detetu ne govorite da je izbirljivo.

- Počeće da se identifikuju sa tim i da veruju da je to istina... A najverovatnije je samo faza u odrastanju. Ne pridajte previše značaja tome što neće da jedu sve. Pokušajte da napravite obroke u kojima će uživati bez stresai napravite atmosferu u kojoj će rado probati novu hranu - ukazuje Koen.

6. Nema nagrada

Nemojte da čestitate detetu što je pojelo više nego inače - time ćete ga navesti da veruje da je bolje što više jede.

- Deca treba da jedu kada su gladna, a to može biti manje ili više u zavisnosti od toga koliko su u trenutku gladni - istakla je ona.

7. Ni reči o mršavljenju

Nemojte da držite dijetu (ili barem to ne govorite maloj deci) jer će i oni možda početi da smanjuju porcije ili izbegavaju neke namirnice.

- Vi morate da im pokažete šta je zdrava ishrana svojim primerom - kaže Lindi.

Foto: Pixabay.com

8. Neka hrana bude zabavna

Dijetetičarka savetuje da maloj deci ne dozvoljavate da postavljaju sto jer je to dosadno. Umesto toga, pustite ih da vam pomažu u kuhinji i naučite ih kroz igru da u tome uživaju. U zavisnosti od uzrasta, deca mogu da seckaju sastojke, da ih izmešaju ili naprave salatu...

9. Isključite TV

- Kada jedete gledajući televiziju, programirate mozak da bude gladan svaki put kada gledate u ekran. Osim toga, TV odvlači deci pažnju i dovodi do toga da ne razmišljaju o hrani, pa se tada češće i prejedu - podvukla je Koen.

10. Ne nervirajte se

Lindi poručuje da ako vam ova lista deluje podugačko i ponekad se ne držite pravila, ne nervirajte se.

- Izvinite se ili objasnite zašto ste pogrešili, ispravite ako ste rekli nešto što nije trebalo pred decom i podsetite ih da ćete ih voleti uvek, bez obzira na njihovu kilažu. Deci je potrebno da čuju da su dobra baš takva kakva jesu - poručuje dijetetičarka.

#Dete

#Hrana

'