AKTUELNO

Često nije lako ponašanje dece držati pod kontrolom. Ovo su 4 pravila za odgajanje lepo vaspitane dece.

Postavite jasna pravila i zahtevajte poštovanje

Deca koja veruju da mogu da rade i dobijaju šta žele, počinju da histerišu kada se njihovi zahtevi ne ispune. Deca koja razumeju da postoje jasno određene granice, uče kako da kontrolišu svoje ponašanje i poštuju date granice. Važno je da im objasnite zašto od njih očekujete da se ponašaju na određeni način. Pohvalite ih kada urade ono što ste od njih zatražili. Morate i sami da poštujete pravila koja ste zadali deci. Deca će se ugledati na vas. Ako ne budu ispoštovali pravila, pustite ih da malo osećaju krivicu. Neka ih neko vreme grize savest. Recite im da svi grešimo, ali da treba da naučimo kako ćemo te greške sledeći put ispraviti.

Izgradite kod dece veštine rešavanja problema

Dopustite im da sami donose odluke i prave izbore. Pustite ih da sami nađu odgovore na pitanja. Kada vas nešto pitaju, pitajte ih šta oni misle o tome. Pomozite im da vežbaju strpljenje. Deci je neprijatno da čekaju, ali moraju da razviju toleranciju i strpljivost. Važno je da ih naučite da čekaju. Ne ispunjavajte im želje istog momenta. Pohvalite ih kada su strpljivi.

Učite ih da budu empatični

Pohvalite njihove činove ljubaznosti. Tražite od njih da nauče da shvataju kako se drugi ljudi osećaju. Pomozite im da nauče da čitaju govor tela.

Nećete moći preko noći da naučite svoju decu da se lepo ponašaju. Desiće se da će ona biti izvan kontrole, čak iako ste se vi veoma trudili da do toga ne dođe. Važno je da poštujete ova pravila i deca će ih usvojiti pre ili kasnije.

#Porodica

#deca

'