AKTUELNO

Deca mogu biti izvor radosti svima i u svakoj porodici. Zato i jeste teško objasniti rodbini da ste odlučili da nemate potomke.

Iako ste doneli čvrstu odluku i osećate se odlično zbog toga, porodica i prijatelji mogu prilično da vas oneraspolože pitanjima tipa – Kad ćete vas dvoje da mi podarite unučiće ili šta čekate vi, koliko ste već u braku... Teško je saosećati sa njima i objasniti im stavove kojih se čvrsto držite, ali nadamo se da vam ovi saveti mogu pomoći.

Zapamtite da vas porodica voli

Iako beskrajna ispitivanja i nagovaranja mogu da budu naporna posle nekog vremena, potrebno je da shvatite da oni to rade zato što vas vole i žele vam sve najbolje. Ako budete imali ovo na umu, odgovorićete po hiljaditi put na isto pitanje bez da poludite.

Budite čvrsti

Ako ne želite da nastavite sa odgovaranjem na ista pitanja narednih 25 godina, morate čvrsto zaleći da odbranite svoje stavove. Ako ste u braku, recite partneru da i on zauzme čvrst stav – smislite i istu priču. Ukoliko počnete da vrdate i da izbegavate direktne odgovore, rođaci će osetiti tračak nade i pomisliće da će jednog dana moći da vas ubede. Recite nešto poput:

"Znam da se ne slažete sa tim i da to ne razumete, ali odlučili smo da nemamo decu. Obavestićemo sve ukoliko se predomislimo."

Ne dozvolite nikome da vas natera da objašnjavate odluku – osim ako to želite

Razlozi zbog kojih ste doneli odluku su vaša stvar i ne morate ih iznositi pred narod. Treba da objašnjavate svoju odluku samo ako se osećate prijatno i ako želite da to obrazložite prijateljima i porodici. Ako ne želite da pričate o tome, nemojte. Ne morate nikome da se pravdate.

Dozvolite im da se osete razočarano ili tužno

Sasvim je normalno da, ukoliko ste jedinče, vaša porodica bude tužna zbog odluke da nemate potomke jer će se familija tako "ugasiti". Zbog toga možete da osetite veliki pritisak. Koji god da su vaši razlozi za takvu odluku, morate razumeti da je vaša porodica sanjala o tome da se igra sa vašom decom još dok ste i sami bili dete. Dozvolite im da tuguju za gubitkom (da, verovali ili ne, to jeste gubitak za njih) – niste sami i, ako cenite odnos koji imate sa njima, morate im dozvoliti da budu razočarani jer vaša odluka utiče na njih. Niko vam ne brani da živite kako želite i nemojte dozvoliti da njihova tuga utiče na to da "na silu" postanete roditelji.

Podsetite ih da rađanje dece treba da bude jednoglasna odluka

Ukoliko postoji nesloga između vas i partnera na ovu temu, trebalo bi da se odlučite da ne rađate potomstvo. Deca moraju biti dobrodošla u porodici koja ih želi bezrezervno.

Pažljivo i iskreno razmislite o svim predlozima

Ukoliko ste žestoko protiv rađanja dece i, na primer, jedino ste dete u porodici, a u istoriji vaše familije nema urođenih ili mentalnih bolesti, ne bi vam škodilo da čujete predloge rođaka. Oni, posebno stariji, ne mogu da shvate kako to žena ne želi decu i verovatno im je veoma teško da to prihvate. Ne morate slušati njihove kompromisne priče na svakom okupljanju, ali bar ih ponekad fino saslušajte i razmislite o tome. Ali, upamtite, to je vaš život, ne njihov.

Ne budite previše definitivni

Pazite kako saopštavate rođacima i prijateljima da ne želite decu. Najbolje bi bilo da u taj govor umešate poneko "za sad". Ukoliko za nedeljnim ručkom, uz supu s rezancima, saspete da ste podvezali jajovode jer nećete da vam nešto kmeči – izazvaćete histeriju a, verujte nam to, to nimalo ne želite.

#Beba

#Porodica

#deca

'