AKTUELNO

'Ghosting' je bio novopečeni termin koji je obeležio muško-ženske odnose u 2017. godini, a ja ću biti potpuno iskrena i priznati da sam isti na svojoj koži doživela nemali broj puta, i bilo je prilično utešno saznati da zapravo pola mlade populacije bije bitku sa istim.

Ako već niste čuli za isti, hajde da plastično dočaram o čemu se radi - reč je o ljubavnim odnosima koji se prekidaju naglo, neočekivano i bez ijednog relevantnog razloga, i to isključivo tako što partner potpuno nestane iz vašeg života.

Jednostavno prestane da se javlja i ostaje gluv na vaše pozive... Slično kao ono "Otišao sam po cigare", i više se nikad ne vrati. Zapravo, čak mi se i to desilo. Da, ozbiljna sam. Bila sam sa dečkom u gluvo doba noći kod nekog njegovog druga, kada je izgovorio "Idem po cigare do trafike prekoputa, vraćam se odmah", ali posle sat vremena njega i dalje nije bilo...

Taj njegov potez rezultirao je raskidom, očekivano, s moje strane, no, još očekivanije, nije da se preterano potresao. Zapravo, nije čak ni odgovorio na poruku.

Elem, vratimo se na temu, posle "ghostinga", stručnjaci za muško-ženske odnose ustanovili su još jedan termin koji će obeležiti godinu u kojoj smo, 2018, i činjenica je da je toliko opšteprisutan da sam sigurna da ne postoji nijedna osoba koja čita ovaj tekst, a da nije prošla kroz isti.

Reč je o fenomenu "orbiting", a odnosi se na činjenicu da vaši bivši partneri ostaju i te kako prisutni u vašim životima i nedeljama, mesecima, godinama nakon raskida i to putem društvenih mreža. Naime, kada i posle raskida, on/ona uredno lajkuje vaše fotografije i redovno gleda vaše storije na Instagramu ili Fejsbuku, iako nemate baš nikakvu komunikaciju... E, to je orbiting!

"Orbiter" će možda iskulirati vašu poruku, ali neće propustiti da pogleda stori koji ste objavili. Orbiter će čak pokušati da vas izbegne prilikom slučajnog susreta, ali će ipak lajkovati fotografiju koju ste objavili isti taj dan.

Poznato? Oooooo, da... I vrlo frustrirajuće, posebno ako ste vi bili ostavljena strana. Jer, recimo, dok vama taj jedan lajk daje neverovatnu nadu da možda ipak želi nešto sa vama ponovo (ne, ne želi), zapravo iza istog ne stoji baš NIŠTA.

Pritom, donekle orbiting možemo da posmatramo kao prilično mazohističko ponašanje - jer zašto bi, pobogu, želeo da pratiš šta radi neko koga si prethodno išutirao iz svog života? Radoznalost? Želja da ti pokažu kako im je bolje bez tebe? Pokušaj da se uvere daje sva svetlost otišla iz tvog života, kad i oni? Šta god da je - nema smisla.

Elem, mogu slobodno da kažem da mi se to desilo sa gotovo svakim bivšim, i nikako nisam mogla da dokučim pozadinu tog ponašanja. Da, jasno mi je kada špijuniraš život nekoga do koga ti je stalo i ko je iz tvog života otišao mimo tvoje volje, ali u obrnutoj situaciji? Propuštam poentu...

A vi, da li ste orbiteri?

#Ljubav

#Muškarac

#Odnosi

#Porodica

#Žena

'