AKTUELNO

Britansko telo za fertilitet je saopštilo da klinike moraju da traže dozvolu da bi primenile ovu tehniku za svakog pojedinačnog pacijenta.

Britansko regulatorno telo za fertilitet odobrilo je spornu tehniku koja dozvoljava lekarima da stvore bebe korišćenjem DNK tri osobe, dve žene i jednog muškarca.

Ta odluka, koja je nazvana istorijskom, trebalo bi da pomogne da se spreči da jedan mali broj dece nasledi potencijalno smrtonosne bolesti od svojih majki.

Foto: Pixabay.com

Predsednica regulatornog tela Seli Češir rekla je da je ovo "trenutak koji menja život" za porodice koje bi mogle da imaju korist od ove procedure. Ona je rekla da će se tehnika koristiti u "ograničenim okolnostima" i po preporuci panela stručnjaka.Očekuje se da će lekari iz Njukasla, koji su razvili ovu usavršenu formu vantelesne oplodnje, prvi ponuditi da primene ovu proceduru i već su uputili apel donatorima jajnih ćelija.

Tom metodom bi trebalo da se reše problemi vezani za mitohondrije, ćelijske organele za proizvodnju energije izvan ćelijskog jezgra. Mitohondrije sa anomalijom mogu da dovedu do stanja kao što su mišićna distrofija, teška slabost mišića i nefunkcionisanje organa.

Neke porodice su izgubile više dece zbog neizlečivih mitohondričnih bolesti, zbog kojih oboleli nemaju dovoljno energije za rad srca. Bolest se prenosi samo preko majke tako da je razvijena tehnika u kojoj se koristi donatorska jajna ćelija i majčina jajna ćelija i očevi spermatozoidi. Dete ima mali deo DNK od donatora, ali procedura je legalna, u skladu sa etikom i naučno je spremna, naveo je Bi-Bi-Si (BBC).

S. P.

#Trudnoća

#Velika Britanija

#oplodnja

'