separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

lifestyle

Kada vidite šta sok od POMORANDŽE za DORUČAK radi vašem detetu, IZBEGAVAĆETE GA!


Ima loših strana.


Prema rezultatima nedavno sprovedenih istraživanja, deca koja ujutru piju sok od pomorandže sklonija su gojaznosti u budućnosti, a ona koja preskaču doručak će kasnije u danu imati veću želju za slatkišima.

Iako su prirodni voćni sokovi inače poznati kao zdravi napici koji se preporučaju i deci i odraslima, često sadrže velike količine šećera i kalorija. Neka su istraživanja čak pokazala da 350 ml soka sadrži čak 9 čajnih kašika šećera koji ne poseduje nutritivnu vrednost.

Ovo novo istraživanje je sprovedeno na na Medicinskom fakultetu u Beču gde su naučnici posmatali prehrambene navike 650 dece za doručak, pa ih upoređivali s njihovom visinom i težinom.

Njih oko 29 odsto je bilo prekomerne težine ili gojazno. Samo 4 od 10 dece ispod 13 godina je zapravo konzumiralo doručak svaki dan. Rezultati su pokazali da deca koja nisu preskakala svoj doručak su bila lakša od onih koji ga nisu jeli.

Doktorka Maria Luger, koja je radila na ovom istraživanju, napominje roditeljima kako bi trebali redukovati unos šećera svojoj dece za vreme doručka.doručak

Autor: Pixabay.com

"Potrebno je konzumirati mnogo vlakana, pa dajte svom detetu jabuku ili pomorandžu umesto voćnog soka. Takođe, prvobitno birajte vodu ili čaj bez šećera, a ako već piju voćni sok, razredite ga vodom", savetovala je dr Luger.

Čak oko pola miliona dece mlađe od 11 godina već pati od gojaznosti, a stručnjaci upozoravaju da to vodi sve češćoj pojavi hepatitisa tipa 2, kao i bolestima srca . Kažu da deca jedu 3 puta više šećera nego što bi trebala, a polovina dolazi iz nezdravih grickalica i zašećerenih pića.

Profesor sa Univerziteta u Liverpoolu, Džejson Halford, kaže da voćni sokovi nisu zapravo toliko loši, ali jednostavno ne mogu zasititi koliko i celo voće,zbog toga što su sva vlakna iz njih uklonjena, većinski se sastoje od šećera.

Preporukaza decu je 150 ml voćnog soka na dan kako bi ona i dalje imala potrebu za voćem i povrćem.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti