AKTUELNO

Viktorija Bekam čvrsto veruje da deca moraju da shvate da novac ne pada s neba. Zato su obojica njenih starijih sinova radili u kafiću za minimalac, a čini se da će isto biti i sa drugo dvoje dece kada za to dođe vreme.

U nedavnom intervjuu za novine "Evening Standard" bivša spajsica i modna dizajnerka Viktorija Bekam dotakla se teme o svoje četvoro dece i njihovim radnim navikama. Naime, iako su ona i suprug Dejvid Bekam među najbogatijim Britancima, na prvom mestu im je da deca shvate da novac ne dolazi tako lako.

Sinovi prali sudove u kafiću

Još pre nekoliko godina svet je obišla informacija o tome kako je najstariji od četvoro dece Viktorije i Dejvida Bekama, Bruklin Bekam, prao sudove u kafiću u zapadnom delu Londona za minimalnu naknadu.

Sada je njegovim stopama krenuo i njegov mlađi 15-godišnji brat Romeo, što je za njega svakako veliki odmak od modnih reklama koje inače snima, baš kao i njegov brat. Dok je, na primer, za snimanje reklame za modnu kuću "Burberry" dobio 45 hiljada funti, za rad u kafiću bio je plaćen 2,73 funte po satu.

Ali Viktorija i njen suprug smatraju da deca moraju da steknu radne navike.

Gledaju kako i tata i mama odlaze na posao, a oni svakodnevno odlaze u školu. Nema razloga zašto i oni ne bi bili upoznati s radom. Ali u isto vreme žele i da ostanu deca i čine sve ono što i trebaju u detinjstvu, rekla je Viktorija u spomenutoj emisiji.

Utiče li rad tinejdžera na njihov razvoj?

Da ima pravo što insistira na tome da njena deca barem povremeno rade za minimalnu platu i tako shvate koliko je teško doći do novca, potvrđuju i psiholozi.

Brojna su istraživanja tokom godina pokazala da se dete što ranije mora, na neki način, osamostaliti, a povremeni rad u tome ima veliku ulogu, bilo da je reč o poslovima čuvanja dece, košenje trave, konobarisanju i slično. Takođe se i pokazalo da stvaranje radne etike u ranoj životnoj dobi ima pozitivan učinak i naradne navike kasnije tokom života.

S druge strane, ako roditelji na sebe preuzmu sve obaveze svoje dece i ni ne spomenu rad kao opciju, šalju im poruku da će u životu uvek neko drugi preuzimati odgovornost za njih.

Prvi radni dani svakom će tinejdžeru ostati u sećanju, kako Bekamovima, tako i našim školarcima.

#Viktorija Bekam | Victoria Beckham

#deca

'