AKTUELNO

Pročitajte šta tačno znače oznake na etiketi i pakovanju igračaka i zašto su one veoma bitne.

Normalno je da želite sve da obezbedite svom detetu, pa i svaku igračku koje ono poželi, ali pre nego što se zaputite ka kasi sa proizvodom u ruci, valjalo bi da ga malo bolje analizirate. Naime, svaka igračka mora da zadovolji propise o bezbednosti i nikako ne bi trebalo zanemariti biranje igračke u skladu sa uzrastom deteta.

- Obratite pažnju gde kupujete igračku i da li je ona bezbedna, kao i od kakvog materijala je napravljena. Veća je verovatnoća da na pijacama i u raznim sumnjivim radnjama naiđete na igračku napravljenu od toksičnih materijala, nego u renomiranim radnjama. Vodite računa i o uzrastu deteta. Za manju decu birajte mekane igračke, bez sitnih delova koje bi mogli da progutaju – izjavila je za Blic Ženu pedijatar Svetlana Bacetić i dodaje da bi trebalo voditi računa i o tome da igračke budu zanimljive i edukativne.

Na šta bi sve trebalo obratiti pažnju:

- Paziti da igračke za bebe nemaju sitne delove, kao ni oštre ivice, ali i da ne ispuštaju glasne zvukove.

- Mekane igračke ne bi trebalo da imaju našivene delove kao što su oči ili nos koje dete može iščupati i progutati.

- Potražite oznaku CE na etiketi – ova oznaka (Conformité Européenne) potvrđuje da proizvod zadovoljava suštinske zahteve koji se tiču zaštite zdravlja, bezbednosti, zaštite potrošača i zaštite životne sredine.

- Proverite na pakovanju da li proizvođač garantuje da je igračka proizvedena u skladu sa propisima.

- Potražite na etiketi ime proizvođača i uvoznika (ukoliko je igračka proizvedena u inostranstvu).

- Upozorenje za uzrast deteta (npr. "Nije za decu mlađu od 3 godine") izuzetno je bitna. Imajte na umu i da neke igračke nisu namenjene većoj deci.

- Pogledajte da li etiketa sadrži upozorenje o potencijalnim opasnostima (npr. "Sitni delovi koji mogu da se progutaju ili udahnu").

- Na pakovanju igračke morali bi da budu navedeni eventualni rizici, mere prve pomoći u slučaju povrede, kao i napomena da igračka može da se koristi samo pod nadzorom odrasle osobe. Savet o dodatnom oprezu mora da bude istaknut i na igračkama koje podstiču manualne aktivnosti (glina, vodene boje, perlice...).

#deca

#igračke

'