AKTUELNO

Može li oblik stomaka trudnice da otkrije pol bebe, kada najčešće "kreće" porođaj i još ponešto što možda niste znali o trudnoći...

Trudnoća je verovatno poglavlje života koje budi najviše radoznalosti, ali i divljenja. Kad žena "objavi" da je u drugom stanju, svi iz njene okoline imaju poneki mudar savet, teoriju koju su jedva dočekali da isprobaju u praksi, a malo je verovatno da će je zaobići i bapske priče...

Pol bebe nećete moći da "provalite" na osnovu oblika stomaka

Žena koja bebu nosi visoko rodiće dečaka, a ako je stomak nisko, dobićete devojčicu, jedna je od najraširenijih teorija o polu bebe. Ipak, mnogo preciznije pol bebe možete da prognozirate na osnovu grudi. Ženama koje nose devojčice grudi tokom trudnoće porastu više (za oko osam centimetara) nego onima koje čekaju dečaka (6,3 centimetra). Stvar je u tome što dečaci proizvode više testosterona, što usporava rast maminih grudi.

Jutarnje mučnine su dobra stvar

Trudnice često ne mogu da odole nezdravoj hrani, dok im zdrava izaziva mučnine. Iako to deluje kao "greška prirode", zapravo ima smisla. Meso može biti nosilac bakterija i virusa, sir bakterija i gljivica, u zelenom povrću mogu da se kriju bakterije... a upravo su to namirnice koje najčešće izazivaju mučninu, u proseku kod svake treće trudnice. Stvar je u tome što je imunitet odraslih dovoljno snažan da se izbori sa određenim količinama toksina, ali bebe još nisu razvile taj odbrambeni mehanizam. Evolucija je to rešila tako što bebu pre rođenja štiti tako što ograničava izloženost majke toksinima mučninama, povraćanjem i gađenjem prema određenoj hrani i mirisima. Ova teorija o "zaštiti embriona" je najrazumnije objašnjenje za činjenicu da oko 75 odsto trudnica pati od mučnina i povraća i prvom tromesečju.

Porođaj obično "kreće" u ranim jutarnjim satima

Statistika kaže da prve kontrakcije obično počinju između ponoći i četiri sata ujutru. Nivo hormona koji utiču na kontrakcije materice je noću najviši, a naučnici koji se bave proučavanjem evolucije kažu da je razlog tome to što smo noću najmirniji i najopušteniji.

Važno je da beba bude sa mamom tokom prvog sata po rođenju

Iako je u većini porodilišta praksa drugačija, i novorođenčad se odmah po rođenju odvaja od majki da bi ih medicinsko osoblje opralo, izmerilo... taj prvi sat po rođenju je jako važan za bebino zdravlje, emocionalni razvoj i povezivanje sa majkom. Taj dragoceni prvi sat u životu vaše bebe trebalo bi da provedete zajedno, između ostalog i zato što će verovatnoća da nećete imati problema sa dojenjem biti osam puta veća nego ako beba u tom periodu ne bude sa vama.

Mame koje vole čokoladu imaju "slađe" bebe

Iako ovo zvuči samo kao dobar izgovor da se navali na čokoladu, rezultati jednog finskog istraživanja zaista su pokazali da su bebe čije su majke tokom trudnoće uživale u čokoladi svakog dana bile opuštenije i smirenije u prvim mesecima po rođenju. Naučnici su ove podatke objasnili činjenicom da čokolada podstiče lučenje endorfina, a smanjuje lučenje hormona stresa u telu trudnice, što onda ima pozitivan uticaj i na bebu.

#Trudnoća

'