AKTUELNO

Uče na vreme.

Trudnice jedva čekaju da stomak počne da im se primećuje, da osete prvi pokret koji beba napravi.

Kako beba raste, ne samo da osećaju kako se pomera, već to mogu i da vide jer stomak ponekad poskakuje, mogu da osete kada beba štuca, da pretpostave kad spava pošto se sasvim umirila… I veći deo dana provode s rukom na stomaku čekajući da se beba "javi" iznutra.

Često bebe budu "uhvaćene" dok sisaju palac tokom ultrazvučnog pregleda, dok zevaju… A da li ste znali da bebe u stomaku počinju da vežbaju i plakanje?

Foto: Pixabay.com

Ovo zvuči tužno, jer sve što roditelji žele da je njihova beba oseti samo radost i ljubav, ali - dešava se. Novo istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Duram i Lankaster pokazalo je da bebe počinju da vežbaju svoje veštine komunikacije, koje uključuju i plakanje, još dok su u maminom stomaku.

Zašto je to važno? Zato što to znači da čim dođu na ovaj svet mogu da "kažu" ako im nešto fali ili smeta. Naučnici su koristili ultrazvuk i posmatrali bebe, proučavajući kakve sve izraze lica prave pre rođenja. Ispostavilo se da bebe prave i "kompleksne izraze koji uključuju spuštanje obrva i nabiranje nosa".

Foto: Pixabay.com

Dr Rajsland, sa Duram Univerziteta kaže da je za bebe od životnog značaja sposobnost da odmah po rođenju pokažu ako ih nešto boli.

Ipak, nauka tek treba da utvrdi da li ti plačljivi izrazi lica znače da bebu zaista nešto i boli, ili bebe samo vežbaju za ubuduće.

Pročitajte još: NE DODAJTE SEBI KILOGRAME - Izbegavajte ove komade odeće!

#Beba

#Porodica

#Trudnoća

'