AKTUELNO

Za decu je sport u početku samo igra i posao roditelja je da ih podrže u njihovim željama, a ne da ih izlažu pritisku nesvesno ih sabotirajući, saglasni su sagovornici Pinka.

Gostujući u emisiji "Novo jutro" ukazali su da zdrava ambicija roditelja ponekad prerasta u patološko stanje i očajničku želju da deca postignu nerealne ciljeve u sportu, ali da su to ekstremni slučajevi, a ne praksa.

Kajakašica Nikolina Moldovan kaže da je sama odlučila da se bavi tim sportom. Bila sam peti razred, čula sam da se deca bave tim sportom i iz znatiželje sam otišla da vidim kako izgleda.

- Evo, 18 godina sam u tome, privuklo me to što deca sama sednu u kajak i otplove, zaljubila sam se u slobodu tog sporta. Roditelji su posle par meseci, negde iz straha, priključili sestru - navela je Moldovan.

- Smisao roditelja u sportu je da budu podrška, da slušaju svoje dete, to je u početku samo igra, ako je to teranje deca to ne prihvataju i odlaze iz sporta - istakla je Moldovan.

Psihoterapeut Darka Krsmanović ističe da ima ekstemnih primera gde roditelji zaborave zašto su ušli u tu priču i šta je cilj roditeljstva, te se ponašaju kao da se bave biznisom, a ne da uključuju dete u sport.

Često se dešava da roditelji nesvesno sabotiraju dete, ukazala je ona i dodala da tako deca gube samopouzdanje i samopoštovanje.

- Normalna potreba deteta je da bude aktivno, i jedan od načina je da mu dozvolite da se bavi sportom i da izabere čime želi da se bavi. Često roditelji decu usmeravaju iz svoje ambicije, ne konsultujući stučnjake i vodeći se željama dece - ukazala je Krsmanović.

Ona ističe da to ne dolazi iz neljubavi prema detetu, već da roditelji ne znaju kako treba posmatrati bavljenje sportom.

- Važno je da li će trener uticati pozitivno ne samo sportskih osobina kod deteta, već i njegovih karakternih osobina. Važno je i da li će delovati podsticajno ili će ga frustrirati ličnim ambicijama? - navela je Krsmanović i istakla da posebno treba voditi računa o fizičkim mogućnostima deteta.

Teniski trener Teniskog saveza Srbije Dejan Kojić, čoji ćerka se bavi tenisom, ukazuje da je za uspeh važno uspostaviti saradnju roditelj - igrač - trener.

To je sveto trojstvo od koje zavisi uspeh, naveo je Kojić i dodao da roditelji često pokušavaju da budu treneri deci, pa i kada za to nisu stručni.

- Vaša deca su vaša deca, i nakon turnira. Budite pristojni i normalni prema svoj deci.Njima je kao malim ljudima najpotrebnija podrška - rekao je Kojić.

Njegova ćerka Nika Kojić kaže da je za nju treniranje tenisa uživanje i da nema nikakav pritisak. -Treniram da bih kasnije igrala i znam da je to zdravo - kaže ona i dodaje da je od oca imala podršku kojoj je rekao da je poraz sastavni deo igre.

Trener omladinske škole FK Partizan Nebojša Nešković navodi da deca u startu fudbal igraju iz ljubavi.

- Pravi se selekcija manje i više talentovanih, sve je u redu dok se u nekom momentu ne razvije potencijal nekog deteta da bi moglo nešto više. Fudbal je jedan od najunosnijih sportova, veliki biznis...- naveo je Nešković.

Kako je dodao, decu treba edukovati da budu dobre i zdrave ličnosti i da se ne razočaraju ako ne postanu dobri igrači, jer će biti dobri advokati i lekari i da znanja stečena na treningu iskoriste za taj drugi poziv.

- Dete koje pokazuje potencijal, u porodici trpi veliki pritisak da ih ne bi razočaralo - istakao je Nešković.

#Sport

#deca

'