AKTUELNO

Nekoliko korisnih saveta kako da se izborite zajedno sa tim! Vrlo važno - budite tu za svog partnera!

Ako ste u braku sa osobom koja je hipohondar, onda su vam sigurno poznati odlasci u bolnicu zbog grebanja u oku, beznadežno traženje simptoma "nove bolesti" na interetu i tako dalje.

Za one koji ne znaju, hipohondar je osoba koja je neprestano usredsređena na svoje zdravstveno stanje i koja svojim strahovima remeti svoj psihički balans. Iako zvuči strašnije nego što jeste, postoje načini da u braku održite sve pod kontrolom, čak i ako izbije veliki "zdravstveni problem".

Treba da znate da se ne pretvara

Hipohondrija je forma opsesivno kompulsivnog sindroma koje se često povezuje sa anksioznošću i depresijom. Empatiju i razumevanje ćete razviti ako se postavite na njegovo mesto i pogledate napade panike (o "fantomskom tumoru na mozgu" ili srčanom udaru zbog bola u ruci) kao na simptome prave bolesti koje on nije svestan.

Postavite granice

Za vas previše stresno može biti svakodnevno provođenje vremena u beskrajnim uveravanjima da mu nije ništa. Morate postaviti granice - reći mu da mu možete pomoći za rešavanje psihičkog problema koji ima. Ohrabrite ga da rečima objasni svoj strah za zdravlje, ali mu se nemojte pridruživati. Budite mu podrška, ali ne pokazujte previše zabrinutost i ostanite neutralni u vašim odgovorima. Izrazite da ga razumete, ali bez da ohrabrite njihove opsesivne misli. Jednom kada ga saslušate, sa lakoćom možete preći na drugu temu.

Zaštitite se

Malo poznata činjenica o hipohondriji jeste da oni ne govore samo sebi da imaju alergiju, epilepsiju ili nešto treće, već i drugima. Ako razmišljanje vašeg partnera utiče na vas, obavezno porazgovarajte sa nekim, psihijatrom ili prijateljem koji će vam pomoći da budete i ostanete perspektivni.

Ljubav je najbolji lek

Neki doktori sugerišu da je hipohondrija genetski prenosiva, dok drugi kažu da se može javiti usled tragedije u porodici ili ličnog gubitka. Generalno govoreći, kada bi vaš partner mogao da je kontroliše - to bi i radio. "Nažalost, mnogi ljudi postaju vrlo frustrirani, pa čak i osuđivački nastrojeni kada neko ima anksioznost", rekao je jedan psihijatar. Međutim, više će vam pomoći da saznate uzrok nastanka ovog sindroma i sa puno ljubavi ohrabrite partnera da potraži profesionalnu pomoć. Jako je važno da porodica i bliski prijatelji sarađuju zajedno sa osobom koja ima ovu vrstu anksioznosti kako bi joj bilo bolje.

#Lekar

'