AKTUELNO

Stručnjaci kažu da je zima "idealno" vreme da se zatrudni, a to potvrđuje činjenica da se najviše dece rađa u jesen.

Prema nekim istraživanjima, muškarci su plodniji po hladnoći jer je koncentracija i pokretljivost spermatozoida onda najveća, a visoke temperature utiču na usporavanje funkcije testisa.

Postoji razlog zašto se testisi nalaze izvan tela. Naime, za proizvodnju sperme potrebna je određena temperatura. Preporučuje se izbegavanje sauna, vrućih kupki, ali i uskih pantalona i donjeg veša.

- Uske pantalone ili donji veš dižu temperaturu testisa bliže telesnoj temperaturi od oko 37 stepeni, čime se smanjuje spermiogeneza. Testisi su izvan tela zato što njima odgovara niža temperatura od telesne, a svako stiskanje uz telo uskom odećom povećava temperaturu - objašnjava ginekolog Erden Radončić te dodaje da, što se tiče elektronike, držanja laptopa u krilu ili mobilnog telefona u džepu, mišljenja su oprečna.

- Mnogi veruju da je to dodatni problem, međutim realnih naučnih dokaza za sada nema. Ipak, preporuka je, i inače kod kontroverznih pitanja, nastojati eliminisati potencijalne loše navike sve dok se ne dokaže njihova realna uloga - kaže on.

Foto: Printscreen Youtube

Nivo spermatozoida ujutro je viši

Istraživanja su pokazala i da je nivo spermatozoida ujutro viši nego kasnije tokom dana, a razlog može biti u nižoj temperaturi testisa ujutro. Nivo muških hormona je na vrhuncu nakon buđenja, što je i razlog jutarnjoj erekciji. No, ne brinite, ako niste raspoloženi ili nemate vremena za seks ujutro, zatrudneti možete i u drugo doba dana.

- Ujutro je maksimalan nivo testosterona u dnevnom ritmu muškaraca, oko 8 sati je maksimalna cirkulacija u krvi, ali su spermatozoidi već pre stvoreni i skladišteni u pomoćnom kanalikularnom sistemu – epididimisu, a njihovo stvaranje i sazrevanje traje oko dva i po do tri meseca - kaže ginekolog dr sc. Erden Radončić.

Pročitajte još: BESPLATAN ODMOR U AFRICI, ali pod jednim USLOVOM

#Beba

#Muškarac

#oplodnja

'