AKTUELNO

Mnogi roditelji našli su se u zamci između savršenog roditeljstva kakvo su zamišljali i stvarnosti koja ih neretko ostavi zatečene, nepripremljene.

Tako se nađu u situaciji da kažu deci neke stvari za koje su mislili da nikada neće raditi i da su to samo greške njihovih roditelja.

Ponekad svi izgovorimo pogrešne rečenice, posebno kada u trci sa vremenom pokušavamo ispuniti sve zahteve na svim životnim frontovima.

Šta to često govorimo deci, a ustvari ne bismo trebali?

Ostavi me malo na miru

Roditelj kome ne treba povremeni odmor od dece verovatno ne postoji ili to neće priznati, ali problem je kada odbijanje deteta postane rutina. Izjavama poput "Ne smetaj mi" i "Ostavi me na miru" možete ih odbiti od sebe, poljuljati im samopouzdanje i vremnom će misliti da sa vama ne mogu da razgovaraju jer ste uvek previše zauzeti.

Nemoj plakati

"Nemoj biti beba", "Nemoj se bojati" i slično poruke su kojima detetu poručujete da njihove emocije nisu važne i da ih ne razumete. Prirodno je da roditelj želi da zaštititi dete od loših osjećaja, ali to nije prikladan način.

Umesto da negirate njegova osećanja i govorite mu da ih potisne, recite mu da razumete da je tužno, ljuto, uplašeno i pitajte ga kako mu možete pomoći. Imenujte ta osećanja i budite uz njega i uz takav pristup ćete naučiti što je empatija.

Samo čekaj da tata dođe kući

Morate naučiti da se sami izborite sa problemom, a ne da tatu stavljate u ulogu lošeg policajca. Osim što pokazujete bespomoćnost, zbog odlaganja discipline dete neće biti svesno šta je pogrešno uradilo. Iščekivanje kazne detetu samo produžava agoniju.Osim toga, pokopali ste svoj autoritet i činite loše ocu koga bi se prema tom stavu dete trebalo bojati.

Požuri ili ćeš ostati sam

Pretrpani raspored, rokovi, nedostatak sna samo su neki od razloga za ovu roditeljsku poštapalicu. Međutim, ako to detetu svakodnevno ponavljate stvorićete mu osećaj krivice. Pokušajte da nađete malo smireniji način da ubrzate stvari. Recite mu da ćete mu malo pomoći, ali da je odlično što se trudi, ili jednostavno odvojite više vremena za neke stvari za koje pretpostavljate da bi mogle duže trajati.

Pročitajte još: Napravite masku od SENFA za RAST KOSE

#Roditelji

#deca

'