AKTUELNO

Za ili protiv, pitanje je.

Bušenje ušiju kod sasvim male dece kod nas se radi odavno. Čim se rodi devojčica buše joj uši. Mnogim roditeljima to je sasvim prirodno. Međutim, postoje i veliki protivnici koji upozoravaju na razne opasnosti.

U Nemačkoj, pedijatri su se jasno izjasnili protiv bušenja ušiju kod beba i male dece. Kako malo dete ne može da da saglasnost, bušenje ušiju se smatra nanošenjem telesne povrede.

Čak je bilo i slučajeva koji su završili pred sudom. Jedan tatu studio iz Kelna morao je jednoj trogodišnjoj devojčici da isplati 70 evra za "pretrpljeni bol", jer je postupak bušenja bio "bolan i traumatičan".

Pedijatri generalno upozoravaju da postoji opasnost od infekcije. Ranica koja nastane je "ulaz" za klice koje mogu da izazovu upale i to nakon što već rana zaraste. Sem toga, postoji realna opasnost da deca za vreme igre povrede uvo, odnosno povuku minđušu i pocepaju ušnu resicu.

Zbog toga pedijatri preporučuju da deca nose minđuše od 12. godine. Naravno, svi koji se bave bušenjem ušiju i prodajom minđuša tvrdiće da je ta preporuka glupost. Ali će biti i onih koji će tvrditi da je sasvim dovoljno da dete samo zatraži da mu se probuše uši.

#Dete

#Uši

#minđuše

#pedijatar

'