AKTUELNO

Jabuka na dan i doktor nije potreban!

Često se piše o tome koliko su jabuke zdrave, te postoji čak i izreka "jabuka na dan, doktor nije potreban". Ukoliko imate astmu i redovno konzumirate jabuke, one vam mogu pružiti zaštitu i ublažiti simptome astme. Šta više, veza između jabuka i astme je toliko jaka da je otkriveno da deca čije su majke u trudnoći jele jabuke imaju manji rizik od pojave astme i problema sa disanjem.

Veza između jabuka i astme

Razno voće i povrće obezbeđuje izuzetno važne hranljive materije. Međutim, tokom godina, naučnici su pronašli jasne dokaze o vezi između jabuka i astme, kao i boljeg funkcionisanja pluća. Naučnici sumnjaju da veza dolazi iz fitihemijskog sastava jabuke, koja sadrži flavonoide, koji smanjuju preosetljivost bronhija i takođe smanjuje rizik od astme. Naučnici takođe sugerišu da bi ljudi trebalo da jedu najmanje dve jabuke nedeljno kako bi se postigao potpuni efekat poboljšanja funkcije pluća i smanjio rizik od astme.

Foto: Pixabay.com

Korist za trudnice

Uticaj jabuka na funkcionisanje pluća je toliko značajan da se čak prenosi na nerođenu bebu. Naučnici iz Holandije i Škotske, ispitali su blizu 2000 trudnica, kako bi došli do saznanja da li je i koliko način ishrane imao uticaja na njihovu decu. Utvrđeno je da su majke koje su jele jabuke dok su bile u drugom stanju, prenele bebama neke zdravstvene pogodnosti, uključujući manji rizik od asme i otežanog disanja.

Ova činjenica uticala je na to da naučnici malo detaljnije istraže ovu pojavu. Naime, oni su otkrili da su deca čije su majke u trudnoći jele četiri i više jabuka nedeljno imale blizu 40% manje šanse da kasnije imaju probleme sa otežanim disanjem i 50 % manje šanse da imaju zvaničnu dijagnozu astme, nego deca čije su mame jele jednu ili nijednu jabuku na dan tokom drugog stanja.

Foto: Pixabay.com

Višestruka korist

Osim što smanjuju rizik od astme, jabuke imaju brojne prednosti po zdravlje. Naučnici veruju da konzumiranje jabuka takođe smanjuje rizik od tumora, srčanih oboljenja i dijabetesa tipa 2.

S obzirom na brojne koristi, sledeći put kada budete u nedoumici šta biste mogli pojesti za užinu, neka vaš izbor bude jabuka. Ne samo da će vas osvežiti već će pozitivno uticati na vaše zdravlje i zdravlje vaše bebe.

#Jabuka

#Trudnoća

#Vitamini

#Žena

'