AKTUELNO

Lora Vikri iz Viltšira preminula je u nedelju pred svojim suprugom Semom nakon petogodišnje borbe sa rakom. Sem je nakon toga napisao emotivno pismo o poslednjim danima svoje tridesetogodišnje supruge.

Rak dojke joj je prvi put dijagnostifikovan 2013. godine, ista bolest od koje je njena majka preminula 20 godina ranije. Iako je bila zabrinuta, lekari su tvrdili da je suviše mlada za rak dojke.

Godinu dana nakon operacije, Lori se bolest vratila, iako su doktori rekli da je mala mogućnost da se to desi. Kako se bolest već uveliko proširila, njoj nije bilo preostalo još mnogo vremena.

Sem u pismu, koje je objavio "Miror" (The Mirror), objašnjava koliko je teško bilo oprostiti se od supruge.

"Lora je bila mentalno najsnažnija osoba na svetu i bila je rešena da pobedi bolest. Bila je zabrinuta zbog mene zato što je znala da brinem za nju. Nema ništa neprirodnije od toga da pored vas u krevetu ne leži vaša supruga“, navodi Sem u pismu.

Dok je boravila u bolnici za palijativnu negu, Sem ju je redovno posećivao, svako veče pred odlazak bi joj govorio: "Laku noć, volim te, vidimo se ujutru". Međutim, sutradan ga je probudila loša vest.

Lora je izgubila svest i rečeno mu je da umire, iako se samo nekoliko sati ranije osećala najbolje u poslednjih nekoliko nedelja.

"Strah i tuga ispunjavali su svaki trenutak. Napušta me i ne postoji ništa što mogu da učinim.“

Nakon mnogih ispitivanja koja su zatim obavljena, doktori su izneli mišljenje da je samo pitanje trenutka kada će preminuti.

"Nisam ni mogao da razumem šta su mi govorili. Tražio sam da joj pomognu, ona je borac i neće odustati.“

Bela krvna zrnca došla su skoro do nule, imala je upalu pluća i sepsu. Sem je znao da je gubi.

"Pre nego što bi otišla da spava govorio sam joj da želim da zna koliko je volim i koliko sam ponosan na nju i koliko je hrabra. Ona bi mi odgovorila: 'Uvek i zauvek, dušo. Pobediću ja ovo. Mi smo tim.'.

Doktori su pitali Sema da li želi da je oživljavaju onog trenutka kada srce prestane da joj kuca.

"To je bilo najteže pitanje koje sam ikada dobio, a morao sam da odgovorim u roku od deset sekundi.“

On je odlučio da to ne čine, znajući da će proživeti možda još jedan dan, u komi.

"Pogledao sam Loru, koju je bolest iscrpela i tretman koji je zapravo trebalo da joj pomogne, poljubio sam je u čelo i rekao joj da je u redu da ode. Pet sekundi kasnije, udahnula je svoj poslednji dah.“

"To je najteži razarajući osećaj na svetu. Plakao sam i plakao. Još uvek nisam prestao da plačem. Pomisao da je nikada više neću videti me je ubijala. Pokušaću da budem jak, jer znam da to ona želi. Laku noć, Bel, volim te, vidimo se ujutru. Uvek i zauvek,

Tvoja zver, Sem“.

#Pismo

#Rak

#Smrt

'