AKTUELNO

Ukoliko želite da izbegnete da zajedno sa mališanom čekate budni Deda Mraza do duboko u noć, pa da na kraju vi zaspite pre njega, ovi saveti mogu da vam pomognu.

Da, objasnili ste u više navrata detetu da Deda Mraz neće doći ako je ono budno, da dobroćudni dekica u crvenom kaputu donosi poklone samo i jedino dok deca spavaju, ali to sve nije dovoljno da bi vaš mališan legao u postelju i sva iznenađenja dočekao ujutru, naspavan.

Zvuči poznato?

Razumljivo je da je uzbuđenje veliko i da deca prosto ne mogu samo mirno da legnu da spavaju, znajući da će se tokom noći "kroz odžak koji verovatno ni nemate u kući", spustiti bradati deka i iz ogromnog džaka izvaditi poklon baš koji su želelei i zarad kojeg su bili dobri cele godine. Bar su tako napisali u pismu Deda Mrazu.

Dok pokušavate da ih, ipak, urazumite i nagovorite da legnu, vi gubite strpljenje i propada vam doček Nove godine.

Zato, poslušajte ove savete, pokušajte da ih primenite, a u komentarima nam ostavite da li vi imate neki tajni recept.

1. IZMORITE IH DOBRO

Možda će tog 31. decembra biti hladno napolju, ali nemojte da vas to spreči da se sa klincima dobro izigrate u parku, jer će deca svakako lepše zaspati onako izmorena, nego da su dan provela ispred televizora ili kompjuterskog ekrana.

Ako ni pored veoma aktivnog dana ne budu voljni da zaklope okice pre ponoći, probajte da im objasnite da Deda Mraz to želi od njih.

2. TRADICIJA

Tradicija vezana za ovu čarobnu noć unosi magiju, pa uvedite aktivnosti koje donose spokoj - biranje igračaka sa kojima se vaš mališan više ne igra kako bi bile poklonjene siromašnoj deci, ili druženje uz društvene igre - puzle, bojanke i slično koje će zadržati pažnju i doneti neophodan mir pred spavanje.

Foto: Pixabay.com

3. UVEDITE RUTINU

Rituali uvek pomažu. Bilo da je to upozorenje odnosno najava detetu šta sledi "pet minuta kasnije", može i nova mirišljava pidžama koja se oblači baš te večeri prvi put kako bi u njoj ujutru ugledao poklone.

4. KUPANJE

Mada deca često i ne uživaju u ovoj aktivnosti, ali neka mirišljava dečja kupka u kadi možda može da pomogne, da ih opusti i pripremi za spavanje pre ponoći. Objasnite detetu da Deda Mraz poklone donosi samo čistoj deci.

5. PRIČA PRED SPAVANJE

Ako im pročitate priču pred spavanje, to taj čin neće učiniti pukim odlaskom u krevet pre nego dođe Deda Mraz, već će im biti prijatniji.

Možda bi vam na prvi pogled neka kratka-katka-kratka priča bila privlačnija, ali izaberite neku koja će zadržati dovoljno dečije pažnje i uz koju će moći i da zaspi.

6. ODREDITE VREME OTVARANJA POKLONA

Kako ne bi celu noć budni čekali taj najuzbudljiviji trenutak, deci odredite tačno vreme kada ćete otvarati poklone, čime ćete izbeći da se probude u cik zore.

7. AKO NIŠTA OD OVOGA NE UPALI, PODMITITE IH

To, zapravo, jedino i pali.

Pročitajte još: Ova tri broja govore SVE O VAŠEM ZDRAVLJU

#Dete

#Nova godina

#Spavanje

'