AKTUELNO

Očistite zidove i pod i staroj nekretnini vratite sjaj.

Stare tapete, požutele i odlapljene na krajevima, kao i španski zid na kom se nakupila prašina, sinonim su za zapušten stan, a leto je vreme da se to ispravi.

Zidovi i pod su prvo što gosti primete u stanu, a stare tapete i španski zid najbolji su dokaz da u stan nije ulagano više od dve decenije. Da bi se uklonile tapete i španski zid, potrebno je mnogo vremena i malo truda, a ukoliko to uradi sam domaćin, u sobi od 20 kvadrata uštedeće najmanje 100 evra.

Pročitajte još: TRIK KOJI REŠAVA PROBLEM: Ako ne možete da zaspite zbog vrućine, pročitajte ovaj tekst!

Skidanje starih tapeta nije zabavan posao, naročito ukoliko se na zidu nalazi po nekoliko slojeva. To je čest slučaj, jer su mnogi mislili da će najlakše rešiti problem prljavih tapeta ako ih sakriju. Zbog toga, majstori naplaćuju pola evra po kvadratu za uklanjanje jednog sloja tapeta, a za svaki naredni traže još toliko. Nažalost, u nekim stanovima lepljeno je po sedam slojeva, što se vidi tek kada se zid "otvori".

Tapete se skidaju tako što se mokrim sunđerom kvasi deo zida, a ukoliko voda kaplje, znači da je nekoliko slojeva ispod i tada treba nabaviti igličasti valjak koji će perforirati zid i omekšati ga. Voda treba da bude topla, skoro vruća, a u nju je dobro sipati i malo omekšivača za rublje ili 20 odsto sirćeta (80 odsto vode). Kada se tapete i naročito lepak ukolone, dodatno treba šmirglom izravnati zid pre gletovanja, jer ukliko ostane i milimetar lepka, videće se kada se okreči. Naravno, možete zalepiti i nove, modernije tapete, a po radnjama imate rolne po ceni već oko 1.000 dinara.

Foto: Pixabay.com

Španski zid je bio popularan osamdesetih godina, a danas je noćna mora vlasnika stanova. Za razliku od tapeta, koje moleri sa lakoćom mogu da uklone, od španskog zida većina zazire. Mnogi odbijaju da ga rade, a drugi naplaćuju pet evra po kvadratu da bi zidovi ponovo postali glatki i okrečeni. Tačnije, 1,5 evro košta uklanjanje, a ostatak gletovanje i krečenje.

Španski zid je izuzetno lako staviti, ali može se ukloniti samo na dva načina: mukotrpnim struganjem ili poravnanjem špiceva sa zidom, čime se smanjuje prostor i troši dosta novca na masu kojom će se popuniti praznine.

Pročitajte još: NE TREBA VAM KLIMA UREĐAJ: Stavite kockicu leda na OVE TAČKE NA TELU i rashladite se za sekund!

Struganje španskog zida je "golgota", ali definitivno rešavanje problema. Prvo treba nabaviti kvalitetne špahtle koje dodatno treba naoštriti turpijom. Zatim se kvadratni metar zida dobro nakvasi sunđerom i vodom i, kada upije, počinje se sa radom. Špahtla se gura paralelno sa španskim zidom do najdubljeg sloja. Ovo je dug i udarnički posao i dnevno se može ukloniti tek nekoliko kvadrata. Iskusni moleri mogu za jedan sat da skinu jedan kvadrat, pa je najjednostavnije platiti.

LINOLEUM I ITISON

Stari linoleum ostavlja utisak neurednosti koji ne može da popravi nov nameštaj. Uklanjanje starog linoleuma je lako, a nije skupo ni kada to rade majstori. Skupo je (evro po kvadratu) uklanjanje betonske košuljice. Zbog toga je najjednostavnije ukloniti linoleum i pod pokriti laminatom ili pločicama.

Itison je kratkotrajno rešenje, jer nije topliji niti jeftiniji od laminata. Kvadrat laminata može da se nađe već za 400 dinara (debljine šest milimetara). Kvadratni metar itisona košta 1.500 dinara, a mora redovno da se usisava pošto se prašina brzo taloži.

#Dom

#Kuća

#leto

'