separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

lifestyle

Strategija koja deluje: Kako smiriti dete kada se naljuti!


Naučite dete da se nosi sa svojoj ljutnjom i napadima besa


Svi se ponekad naljutimo, ali odrasli ljudi mogu taj bes da iskontrolišu, sa manje ili više uspeha, dok je za dete komplikovanije da se nosi sa svojom ljutnjom.

- Potpuno je normalno da se vaše dete razljuti, svi smo ponekad ljuti - objašnjava stručnjak za roditeljstvo, Su Etkins i dodaje kako je važno naučiti diete da prepozna svoju ljutnju i naučiti ga kako sa se sa njom nosi.

Kroz ove 4 jednostavne strategije dete bi trebalo da nauči da se uspešno bori sa ovim problemom.

Za dete je važno da izbacuje ljutnju iz sebe

Da li ste nekada bili tako ljuti da ste poželeli da lupite nogom u pod? Dečija osećanja su jednaka, što znači da bi trebali da potstičete dete da izbaci svoju ljutnju na fizički način, što će mu pomoći da se smiri.

Su Etkins kaže: "Recite detetu da napravi krug po dvorištu, par puta poskoči, udari jastuk ili slično. Podsticanjem deteta na fizičko izbacivanje ljutnje, pomažete mu da izbaci frustraciju i ljutnju na fizički, ali siguran način."

Naučite ga da razmisli   

Ako je dite starije, ova jednostavna strategija najbolje će mu pomoći da se smiri kada je ljuto.

- Naučite dete da se zapita zbog čega je tačno ljuto ili iznervirano - objašnjava Etkins i dodaje kako će se na taj način dete distancirati od situacije i pomoći sebi da dovede situaciju pod kontrolu i smiri se.

Ona savetuje roditeljima da ovo vežbau praktikuju sa detetom kada je mirno.

Dajte detetu prostor kako bi izrazilo svoju ljutnju

Ako dete viče u ljutnji, prirodno je da želite da ga smiriti što je brže moguće. Ali, ako dopustite detetu da pokaže ljutnju, ono će naučiti kako samo da upravlja osećanjima.

"Dopustite detetu da izrazi svoju ljutnju i nemojte ga sputavati u tome". 

Na taj način ona osataje u osobi i uzrokuje još veću ljutnju i ogorčenost", objašnjava i zbog toga savjetuje roditeljima da prestanu da razgovaraju sa detetom kada je ljuto, već da mu daju prostora da izrazi svoju ljutnju.   

"Vaše dete će tada osećati kao da ga slušate i biće u mogućnosti da se smiri."

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti