AKTUELNO

Nećete verovati za šta je sve kikiriki dobar.

Kikiriki je poreklom iz Južne Amerike i pripada porodici mahunarki, isto kao sočivo, pasulj ili soja. On ne samo da je odličnog ukusa, već je bogat mastima, proteinima i drugim zdravim hranljivim sastojcima.

Kikiriki je dobar izvor proteina i u sebi ima visok sadržaj esencijalnih vitamina, minerala i biljnih jedinjenja. Prednosti kikirikija su različite, pa ih svakako treba dodati na listu svakodnevne ishrane. Međutim, zbog visokog sadržaja masti i kalorija koje ima kikiriki, ne bi trebalo da se preteruje.

Foto: Pixabay.com

Ovih 5 svojstava kikirikija mogu se svrstati u koristi koje ima ovaj plod– od zdravlja do lepote.

Poboljšava pamćenje

Kikiriki se često naziva "hranom za mozak“, jer sadrži vitamin B3 koji je odličan za funkciju mozga, kao i za poboljšanje memorije. U sebi sadržii flavonoid koji se zove resveratrol, a koji može da poboljša protok krvi u mozgu za oko 30 odsto.

Foto: Pixabay.com

Bori se protiv depresije

Serotonin je hemikalija koja je važna mozgu i koja pomaže u regulisanju raspoloženja. Neadekvatno lučenje ove hemikalije rezultira depresijom. Srećom, aminokiselina triptofan u kikirikiju može da pomogne oslobađanju serotonina, pa je zbog toga kikiriki sposoban da pobedi depresiju.

Podržava trudnoću i štiti plod

Kikiriki se smatra dobrim izvorom folne kiseline, koja je važna ženama tokom trudnoće. Prema istraživanjima, žene koje konzumiraju 400 grama ove kiseline pre i u ranoj fazi trudnoće, bile su pod mnogo manjim rizikom da beba ima određene neurološke probleme.

Sprečava Alchajmerovu bolest

Mnoge studije su pokazale da konzumiranje namirnica koje su bogate niacinom kao što je to kikiriki, može smanjiti rizik od pojave Alchajmerove bolesti za oko 70 odsto. Samo četvrtina šolje ovog ploda predstavlja četvrtinu dnevnog unosa niacina.

Bori se protiv raka

Polifenolni antioksidanti prisutni u kikirikiju korisni su za prevenciju raka želuca, jer pomaže u smanjenju produkcije kancerogenih nitrozamina.

S druge strane, mahunarke poput kikirikija imaju visok sadržaj betasitosterola, koji predstavlja zaštitu protiv raka uz prirodno sprečavanjerasta tumora. Na ovaj način, svi oni koji jedu kikiriki najmanje dva puta nedeljno mogu da smanje rizik od raka debelog creva za 27­58 odsto.

Č.N.

#Zdravlje

#kikiriki

#Žena

'