AKTUELNO

Samo pratite govor tela svoje bebice i nema mesta za paniku!

Nikome ne prija da trpi bolove. Odrasli znaju da prepoznaju šta ih boli, i kako i kada da potraže adekvatnu pomoć, ali ne i bebe. Beba ne može da vam saopšti šta je boli, i zato je roditeljima posebno teško da se nose sa tim. Zato, dragi roditelji, pažljivo posmatrajte ponašanje svojih bebica kako biste što pre otklonili uzrok bola. Bebe mogu imati bolove iz više razloga. U prvim mesecima života, najčešće su to bolovi izazvani sazrevanjem digestivnog trakta, rastom zubića, infekcijom ušiju ili prehladom. Bebe takođe plakanjem odaju da su gladne, ali ta vrsta plača prestaje ubrzo nakon početka dojenja. Evo kako da prepoznate kada vašu bebu muči bol:

Znaci da beba trpi bol su:

• Plakanje – beba koja trpi bolove plače često i glasno visokom frekvencijom. Uglavnom se plač dešava u isto vreme svakoga dana, nakon obroka, ili odjednom, bez vidljivog razloga.
• Facijalne ekspresije – prepoznaćete bol kod svoje bebe posmatrajući njene izraze lica. Bebe plaču karakteristično držeći oči čvrsto zatvorenim, širom otvorenih usta sa specifičnom grimasom koja odaje bol. Pri tom može da se javi crvenilo lica, kao posledica plača, ali i povišene temperature.
• Govor tela – beba pri plakanju snažno zabacuje ruke i noge, pri tom nožice zabacuje ka stomaku, a pesnice steže.
• Razdražljivost – možda će vaša beba biti nezainteresovana za spavanje i jelo u periodu kada je muče grčevi.

Foto: Unsplash

Šta vi konkretno možete učiniti da brzo olakšate svojoj bebi?

Nakon što ste pažljivo osmotrili bebino ponašanje, potrebno je brzo i efikasno otkloniti uzrok bola. Svoju bebu najbolje ćete umiriti dojenjem i dodirom kože o kožu. Bebu će umiriti majčina blizina i toplota, jer je to podseća na period koji je provela u stomaku. Naučna istraživanja1 su pokazala da dojenje umanjuje bol. Dojenje je duboko intimna, psihifizička veza između majke i bebe, koji uključuje držanje u naručju, kontakt putem kože, sisanje i na kraju, ukus mleka. Svi ovi aspekti efikasno doprinose umanjenju bola i smirivanju bebice. Zatim, još jedna od proverenih metoda je odvlačenje pažnje putem pokazivanja igračaka, pevanjem, tepanjem, igranjem oko bebe. Sve ovo će uticati na to da se novorođenčetu barem na kratko odvuče pažnja sa bola.

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4738467/

Foto: Unsplash

Kako da prepoznate i reagujete kada nastupe grčevi?

Grčevi se javljaju se već dve do tri nedelje po rođenju, i mogu trajati i do četvrtog meseca. Ukoliko primetite da beba plače duže od 3 sata tokom dana, znajte da su počeli grčevi. Do grčeva kod beba dolazi usled sazrevanja digestivnog trakta. Ukoliko beba nije ni gladna, ni žedna, a ni mokra, u pitanju su grčevi. Ovaj period će potrajati neko vreme i morate to prihvatiti kao potpuno normalnu pojavu. Iako ste ponekad umorni i neispavani, znajte da je u pitanju faza koja će proći.

Svaka beba na lakši ili na teži način prolazi kroz ovu vrstu adaptacije tela i to je potpuno normalno. Ukoliko primetite da beba ima izražene simptome poput tenzičnog plača ili gasova, pažljivo osmotrite njeno ponašanje i pristupite na pravi način.

Pedijatri zato preporučuju od samog rođenja upotrebu probiotskih kapi ,BebiCol Forte. Ove kapi bazirane su na probiotskoj kulturi Lactobacillus rhamnosus GG, najispitivanijem probiotskom soju poslednjih 20 godina u svetu, preporučenom i od strane Evropskog udruženja pedijatrijske gastroenterologije. BebiCol Forte sa samo 7 kapi dnevno prevenira grčeve, i smanjuje osećaj neprijatne nadutosti koja iritira bebin stomačić. Takođe, umiruju creva iritirana dijarejom.

Porođaj prirodnim putem je uvek preporuka ginekologa, ukoliko uslovi za to postoje. Prolaskom kroz porođajni kanal, beba skuplja bakterije iz njega i formira se inicijalni imuni sistem. Zato pedijatri BebiCol Forte probiotske kapi posebno savetuju majkama koje su se porodile carskim rezom. Njihova svakodnevna upotreba uspostavlja normalan rad crevne flore i olakšava ovaj period bebici, a i vama.

Probiotska kultura iz sastava BebiCol Forte kapi utiče povoljno i na uspostavljanje imunog sistema i smanjenje rizika za razvoj alergija i atopijskog dermatitisa.

Foto: Promo/Abela Pharm

Autor: Pink.rs

#Beba

#Bol

#Porodica

'