separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

lifestyle

Za odbojnost prema povrću su krivi geni


Ako ste pomislili da se samo vaše dete mrgodi kada mu ponudite paradajz, krastavac, grašak ili boraniju - odahnite.


Nije do njega. Deca uglavnom imaju averziju prema povrću, za šta je odgovoran gen TAS2R38 - pokazala je studija. 

Istraživanje je otkrilo da se zapravo radi o odbojnosti mališana prema gorkom ukusu, koja se razvija u dalje neprihvatanje povrća. Istovremeno, deca se rađaju sa više od 10.000 receptora ukusa, takozvanih ukusnih pupoljaka, a kako vreme prolazi njihov broj se smanjuje do 3.000. 

To znači da mališani osećaju intenzivnije ukus povrća i drugih gorkih namirnica od odraslih, što je objašnjenje zašto ne uživaju u povrću, nego bi radije da jedu slatkiše. 

S godinama se broj receptora ukusa smanjuje, zbog čega ljudi počinju da obožavaju namirnice od kojih su kao mali bežali.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti