AKTUELNO

Proverite da li se brinete o zdravlju svog ljubimca na pravi način!

Bilo da već imate kućnog ljubimca ili tek planirate da se upustite u ovu odgovornu avanturu, trebalo bi da znate nekoliko važnih stvari o zdravlju i nezi pasa. Odnos koji gradite sa kućnim ljubimcem prepun je emocija, ali i odgovornosti. Pas vam ne može reći da ga nešto boli, stoga pažljivo posmatrajte njegovo ponašanje i govor tela. Obratite pažnju na ovih nekoliko znakova, koji mogu biti pokazatelji da vašem psu treba dodatna nega:

1. Svež dah

Od zdravlja čeljusti potiče kompletna zdravstvena slika psa. Relativno svež dah i čisti zubi, odlika su dobrog zdravstvenog stanja vaše kuce. Ukoliko vaš kućni ljubimac ima gingivitis, odnosno upalu desni, to će se automatski odraziti na vitalne organe i može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Parodontoza jeste bolest zuba, ali i koštane mase, ligamenata i ostalih čvrstih struktura u telu. Uzrok ove neprijatne bolesti su plak, ostaci hrane nataloženi u džepovima desni, koji uzrokuju kvarove, a samim tim i neprijatan zadah. U nekim slučajevima, loš zadah može čak biti pokazatelj agresivnog melanoma, kancera koji se stvara u usnoj duplji psa.

2. Sjajno, čisto krzno

Zdrav kućni ljubimac ima sjajnu i čistu dlaku. Dlaka je obavijena prirodnim uljima, što je ujedno čini prirodno zaštićenom. Upravo iz tog razloga nema potrebe za prečestim kupanjem psa, osim u slučajevima kada se zaprlja tokom šetnje ili igranja. Naprotiv, često kupanje šamponima može dovesti do alergijske reakcije i iritacije kože. Pseća dlaka se čisti i neguje sama, uslovno rečeno. Vi kao vlasnik možete uticati na zdravlje vašeg psa tako što ćete mu pružiti kvalitetnu hranu i redovnu fizičku aktivnost. Znak da nešto nije u redu može biti često lizanje krzna, žvakanje ili češkanje. Osim iritacije kože, ovo može biti znak prisustva buva.

Foto: Unsplash

3. Konstantna telesna težina

Kao i kod ljudi, tako i kod pasa ne bi trebalo da dolazi do drastičnih varijacija u telesnoj težini. Ovakve promene mogu uzrokovati niz problema u zdravstvenoj slici psa, kao što su dijabetes, bolesti srca i pluća, preopterećenost skeletnog sistema, kožna oboljenja i različiti tipovi kancera. Ukoliko primetite bilo kakvu promenu u izgledu kućnog ljubimca, reagujte. Promenite način ishrane i izlažite svog ljubimca redovnoj fizičkoj aktivnosti.

4. Redovna i uredna stolica psa

Ovo je veoma važan segment zdravlja vašeg psa, na koji morate posebno da obratite pažnju. Kako da znate da vaš pas ima stomačnih tegoba? Pogledajte njegovu stolicu. Zdrava stolica je odraz zdrave crevne flore, životnih navika i ishrane. Zdrava stolica ne sme u sebi da sadrži tragove krvi, crviće, larve, diskoloracije ili pak da bude retka, poput dijareje.

Ako primetite bilo koji od ovih pojava u stolici svog ljubimca, trebalo bi da reagujete. Ovi znakovi mogu ukazivati na lošu ishranu, stres, alergije, prisutvo parazita u organizmu, bakterijsku ili virusnu infekciju, upalu creva, čak i trovanje. Zato veterinari preporučuju prevenciju, a ne samo reakciju kada do narušavanja imunog sistema već dođe. Psi su njuškala i mogu uneti svašta u sebe dok su u šetnji. Njihov digestivni trakt je reaktivan i osetljiv i stoga treba biti na oprezu.

Veterinari preporučuju probiotik Vetbion na bazi Saccharomyces boulardii, koji reaguje na širok spektar patogenih bakterija i toksina, i štiti crevnu floru vašeg krznenog prijatelja, kao i Bacillus subtilis, probiotika poznatog kao imunostimulator, koji jača imuni sistem pasa i mačaka, i pomaže im u odbrani od loših bakterija i virusa.

Foto: Promo/Abela Pharm

Vetbion za sebe vezuje bakterije, viruse i toksine i ubrzava njihovo izbacivanje iz organizma. Vetbion se preporučuje i preventivno zbog svog blagotvornog sastava, koji se zasniva na spomenutim probiotskim kulturama u kombinaciji sa magnezijumom, cinkom i vitaminom D3. Magnezijum je organizmu ljubimca potreban zbog značajnih biohemijskih procesa u organizmu. Cink sprečava dehidrataciju i utiče na jačanje epitela crevnih zidova, sprečavajući zadržavanje toksina u organizmu. Takođe, kao i kod ljudi, cink ima značajnu ulogu kada je u pitanju očuvanje kvaliteta dlake i noktiju, odnosno kandži.

Vitamin D3 učestvuje u normalnom funkcionisanju koštano-mišićnog sistema. Ovaj vitamin je neophodan u ugrađivanju kalcijuma u skeletni sistem. Ovo je posebno važan segment ukoliko imate štene, koje se razvija. Takođe je važno da pratite i izgled urina, on može biti pokazatelj urinarne infekcije (ukoliko je crvenkaste boje) ili dehidratacije (ukoliko je jarko žut).

5. Pas je društveno biće

Pas je veran prijatelj porodice. Morate znati da ste vi njegov najbolji prijatelj i njegov centar sveta. Iz tog razloga, pas želi da svaki trenutak bude kraj vas. Bilo da se šetate zajedno, dremate na kauču ili ste zauzeti kućnim poslovima, pas voli da bude kraj vas. Ukoliko primetite da se često osamljuje, spava više nego obično ili se oseća letargično, to može biti alarm da se nešto dešava sa vašim kućnim ljubimcem. Posvetite mu se svakog dana, radite na vašoj vezi.

Foto: Unsplash

6. Čiste uši

Još jedan znak dobrog zdravlja vašeg ljubimca jesu čiste uši. Uši ne bi trebalo da imaju čepove od ušnog voska ili neprijatan miris. Veoma je važan deo održavanja higijene psa redovno čišćenje ušiju, jer je upravo organ čula sluha odgovoran za regulisanje telesne temperature.

Zahvaljujući svim ovim savetima i preporukama, nadamo se da će vaši ljubimci ostati zdravi i lepi. Sve dodatne informacije koje se tiču zdravlja i nege vaših kućnih ljubimaca možete naći upravo OVDE.

Autor: Pink.rs

#Pas

#Zdravlje

'