AKTUELNO

Oni se stalno igraju u blatu i pesku

Mnogi od nas sa radošću se sećaju detinjstva u kojem smo vrhunac kreativnosti dostizali u igri sa blatom i peskom! Deci je bilo zabavno, a roditeljima jasno - gde, zaboga, ima deteta koje se ne prlja? Puštali su nas da se do mile volje valjamo po pesku, travi, blatu, uveče se okupamo i priča je gotova. Ne grdnje, nema ljutnje zbog fleka, svi smo imali stvari za igru i stvari za kad negde idemo.

Osim što je bilo zabavno, nauka je potvrdila i da je igra u pesku i blatu i te kako dobra!

Foto: Unsplash.com

Mnoga deca su danas otuđena od prirode

Normalno je da roditelji brinu za higijenu i bezbednost deteta, pa mnogi danas preferiraju da se deca igraju u kući umesto napolju. Kao rezultat dobijamo decu koja kasnije i nemaju želju za igrom na otvorenom prostoru, već radije biraju tehnologiju.

Foto: Unsplash.com

Malo prljavštine nikad nikom nije škodilo

Pedijatar dr Marija Hulija Karvaljo slaže se sa Luvom i insistira da deca moraju da budu u dodiru sa mikroorganizmima koji se nalaze u zemlji i travi, kako bi se njihov imuni sistem pravilno razvio. Čišćenje za detetom nakon igre u blatu možda je naporno, ali morate da se potrudite da pronađete sredinu, jer ove nehigijenske igre su vašem detetu neophodne.

Kada se imunitet na ovaj način ojača, u budućnosti će dete biti otpornije na bolesti i alergije. Osim toga, Luv kaže da igre u prirodi podstiču kreativnost, minimalizuju stres i depresiju i omogućavaju bolji kognitivni razvoj.

#Porodica

'