AKTUELNO

Stručnjak savetuje kako da na pravi način izgradite dečije samopouzdanje i samopoštovanje

Za kvalitetetno odrastanje i razvoj deteta potrebno je razviti dečije samopouzdanje. Izgradnja samopouzdanja kod dece je veliki izazov za svakog roditela i jedan od najvećih darova koje možete da date svom mališanu. Poznati psiholog dr. Pickhardt savetuje roditelje kako da postupe u vaspitanju i koje greške nikako ne smeju da prave kako ne bi narušili dečije samopouzdanje.

On kaže da dete kojem nedostaje samopouzdanja nije sklono da isprobava nove stvari ili izazove jer se boji neuspeha ili da će razočarati druge. To dovodi do nepotrebnog suzdržavanja u budućnosti i sprečavanja uspeha. "Neprijatelji samopouzdanja su obeshrabrivanje i strah", govori dr. Pickhardt i dodaje da je posao roditelja da podrže dete dok pokušava da se nosi s teškim stvarima u životu.

Cenite trud bez obzira da li dete pobedi ili izgubi

Gledajte da uvek pohvalite dečiji trud- bez obzira na ishod. Deca nikad ne bi smela da se osećaju posramljeno zbog svog truda. "Konstantno pokušavanje i trud grade više samopouzdanja nego naizmenični uspeh", objašnjava dr. Pickhardt.

Podstičite vežbu kako bi razvili sposobnost

Usmeravajte dete na treniranje ili bavljenje aktivnosti za koju je zainteresovan. Ali nikada nemojte da vršite pritisak na dete. "Trud koji se ulaže u vežbanje jača samopouzdanje i samom time i daljnji napredak", dodaje dr. Pickhardt.

Dopustite detetu da samo reši probleme

Ako radite umesto njih, deca nikada neće razviti sposobnost samopouzdanja kako bi sami rešila probleme. Bolje da dete dobije lošiju ocenu u školi dok zapravo uči kako da dođe do rešenja i boljih rezultata nego da ima same petice uz vašu pomoć.

Pustite dete da bude dete

Ne očekujte da se vaše dete ponaša kao odrasla osoba. "Kada dete oseća da je dovoljno dobro samo kada se ponaša poput svojih roditelja, takvi nerealni standardi mogu da obeshrabre trud", govori dr. Pickhardt i dodaje da visoka očekivanja stvaraju pritisak i smanjuju samopouzdanje.

Podstičite znatiželju

Iako ponekad detetovo konstantno postavljanje pitanja može da bude naporno, treba ga podsticati. Dr. Pickhardt ističe da je postavljanje pitanja vežba koja je od velike pomoći za dečiji razvoj jer dete shvata da postoji mnogo stvari koje ne zna i ne razume, te da postoji puno toga što još tek treba da otkrije. Dete koje dolazi iz porodice u kojoj se podsticalo postavljanje pitanja, u školi će bolje da razume i sluša učiteljicu.

Omogućite detetu nove izazove

Naučite dete da malim uspehom dolazi do velikog uspeha. "Roditelji mogu da neguju samopouzdanje tako što će povećavati detetove obaveze", objašnjava dr. Pickhardt.

#Porodica

'