separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

lifestyle

Studija na 2 miliona dece pokazala: Ovo je pravi uzrok autizma?


Naučnici još uvek nisu identifikovali koji su faktori iz okoline najopasniji.


Najveća studija posvećena istraživanju uzroka autizma kod dece, sprovedena na više od dva miliona mališana iz 5 različitih zemalja, potvrdila je - genetika je najveći faktor rizika za razvoj ovog teškog poremećaja.

Precizne brojke

Istraživači su otkrili da u 81 % slučajeva autizma dolazi zbog nasleđenih gena, dok faktori iz okoline čine manje od 20 odsto rizika.

Faktor majke poput težine, policističnih jajnika i porođaja na carski rez ne utiču na razvoj autizma ili je to beznačajno.

Do ovog zaključka naučnici su došli posmatrajući kartone više od 2 miliona deca rođenih u Danskoj, Finskoj, Švedskoj, Izraelu i Zapadnoj Australiji od 1998. do 2011. godine. Internacionalni tim stručnjaka pratio je subjekte do njihove 16. godine, a vremenom je više od 22.000 praćene dece razvilo autizam.

Kako dolazi do autizma

Autizam nikada ne nastaje samo iz jednog razloga, već je najverovatnije u pitanju kombinacija nekoliko njih. To znači da faktori iz okoline i dalje igraju veoma značajnu ulogu, iako još uvek nisu u stanju da identifikuju koji su faktori iz okoline najopasniji.

Takođe, još uvek nisu otkriveni specifični geni i veze između njih koje dovode do autizma, ali istraživanja se nastavljaju.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti