AKTUELNO

Istraživači su otkrili da su deca koja nisu imala pravilan ritam spavanja bila nesrećnija, bezobzirnija i da su se često svađala i tukla sa drugom decom.

Nekada "borba" sa decom oko odlaska u krevet može izazvati osećaj kod roditelja da bi bilo lakše da ih jednostavno puste da spavaju kada god žele, ali to nije rešenje jer dosledna rutina spavanja ima dosta prednosti.

Jedna studija objavljena 2013. godine u čaospisu Pediatrics je istraživala ritam spavanja kod 10.000 dece uzrasta od 3-7 godina i došla je do zaključaka da su deca koja su imala nepravilan ritam spavanja imala više problema u ponašanju, nego ona koja su imala tačan raspored leganja u krevet svako veče.

Studija je još otkrila da je oko 20% roditelja priznalo da njihovo trogodišnje dete nema stalan raspored spavanja. Istraživači su otkrili da su deca koja nisu imala pravilan ritam spavanja bila nesrećnija, bezobzirnija i da su se često svađala i tukla sa drugom decom.

Rezultati su došli i od učitelja dece koja su išla u školu, i ispostavilo se da su bila problematičnija ona deca koja nisu legala u krevet na vreme. Glavni istraživač u studiji, Ivon Keli, istakla je da, na primer, leganje u krevet u osam sati jedno veče, i u deset sati sledeće veče pravi kod dece neki vid društvenog "džet lega", iako oni spavaju isti broj sati.

Ono što je važno jeste da se te promene u ponašanju mogu ispraviti i da su se deca bolje ponašala kada su im odlasci u krevet bili svako veče u isto vreme.

Keli navodi: "Ovo istraživanje pokazuje da nikada nije kasno da se dete izvede na pravi put i da male promene mogu imati odlične rezultate."

Druga studija, iz 2017. godine je otkrila da neregularan ritam spavanja kod dece ima veliki uticaj i na gojaznost i nisko samopouzdanje, osim već pomenutih promena u ponašanju.

Dok sa druge strane, pravilan ritam spavanja ima pozitivan uticaj na dobar razvoj deteta, dobro zdravlje i lepo ponašanje.

#Porodica

'