AKTUELNO

Mnoge žene veruju da se tada beba već potpuno razvila i da ne postoji opasnost da joj alkoholno piće našteti.

Potpuno je normalno poželeti čašu vina nakon dugačkog dana na poslu ili dana punog obaveza, čak iako ste u drugom stanju - smatra 35 odsto ljudi, među kojima su i same trudnice. Sa druge strane, 65 odsto preostalih ispitanika smatra da je ovo veoma loša ideja. Koja grupa ispitanika je u pravu? Rezultati nedavnih studija ukazuju na to da minimalno konzumiranje alkohola u trudnoći možda ne utiče na lošije zdravlje bebe. Ipak, mnoge žene su zbunjene, ali i lekari, jer je veoma teško precizno reći koliko tačno alkohola u trudnoći je previše.

Ipak, većina naučnika slaže se da bi u drugom stanju ipak trebalo potpuno izbegavati alkoholna pića. "Bezbedna količina alkohola u trudnoći nije definisana i zato se preporučuje potpuno izbegavanje", upozorava dr Kristin Grivs za Women's Health.

Isto važi i za kraj trudnoće, iako mnoge žene veruju da se tada beba već potpuno razvila i da ne postoji opasnost da joj alkoholno piće našteti.

- Alkohol utiče na razvoj fetusa tokom cele trudnoće - kaže Grivs i dodaje da posledice mogu biti teške, uključujući i fetalni alkoholni sindrom, stanje u kojem se rast bebe usporava, a mozak oštećuje usled izloženosti alkoholu tokom trudnoće. Takođe, tu su i potencijalni problemi sa bebinim srcem, bubrezima i kostima.

#Vino

'