AKTUELNO

U današnje vreme kada sve više jača popularnost veganske i vegetarijanske ishrane, mnogi ljudi se pitaju da li i njihov ljubimac ne treba da konzumira meso u bilo kojem obliku?

Kao što sami znate, veganska ishrana isključuje konzumiranje mesa, ali i ostalih proizvoda životinjskog porekla. Kada je dobro izbalansirana, veganska ishrana može ponuditi mnogo više nutrijenata i antioksidanata nego tradicionalne ishrane, daje više energije i smanjuje telesne masti. Ali, ako živite u domu gde važi ovakvo pravilo, da li i vaš pas treba da postane vegan?

Prema doktoru Brendanu Rusiju, samo veterinarski nutricionisti koji imaju sertifikat mogu dizajnirati dijetu koja je specifična za potrebe psa, ukoliko je to medicinski neophodno.

To znači da je moguća. Ali, da li bi trebalo da pas bude vegan?

- Iako nije van realnih mogućnosti, veganska ishrana se retko kada preporučuje - rekao je dr Rusi. Stoga, iako je moguće da kreirate vegansku dijetu za psa, pa čak i od strane profesionalnog nutricioniste, to nije preporučljivo.

- Sveži životinjski protein, uključujući i meso i ribu i drugi visoko-kvalitetni proteini su esencijalni za mišićni tonus i razvijanje zdrave kože. Meso i kosti su bogati koncentrovanim aminokiselinama koji potpomažu dobro zdravlje mišića i jačinu zuba i kostiju - naveo je on.

Pored toga, životinjska mast pruža psima linoleičnu kiselinu i masti – odlične izvore energije.

Ova dijeta nema nikakve prednosti, ali je jasno da neće odmah uticati na zdravlje vašeg psa. Konzumiranje veganske ishrane smanjuje generalno korišćenje mesa u domu – što je bolje za okolinu. Ipak, da li je to vredno zdravlja vašeg psa? Mane su zdravlje vašeg psa. Rizikuje se izbegavanje ključnih eleenata koji su potrebni za zdrav rast, iznutra i spolja. Takođe treba znati da ishrana bazirana na krompiru, orašastim plodovima i mahunarkama može izazvati kod pasa srčana oboljenja. Sa druge strane, apsolutno odricanje od skroba isto ne valja – psima je potrebna dobro izbalansirana ishrana.

Da li postoje voće i povrće koji su dobri za psa?

Jabuke i šargarepe su odličan izbor kao poslastica jer su bogate vitaminima A, i C i imaju dosta vlakna koja su dobra za creva. Ali, pre davanja voća, izvadite semenke koje uglavnom sadrže cijanid i mogu izazvati oboljenja digestivnog trakta. Takođe, borovnice, mango, kruške, jagode i lubenica su zdravo voće za pse, po d uslovo da se ne daju u velikim količinama zbog šećera. Od povrća, paprika babura, karfiol, celer, krastavac, kupus, slatki krompir, bundeva i tikvice.

Loše voće su avokado, rabarbara, crni i beli luk, pečurke, trešnje, grejpfrut, grožđe i citrusni plodovi i njih treba da izbegavate. Svaku odluku treba proveriti sa veterinarom, ali ako vidite davašem psu ništa ne fali – nema potrebe za prelaženjem u veganstvo.

#Porodica

'