AKTUELNO

Odgoj hipersenzibilnog deteta zna da bude izuzetno zahtevan i težak. Spoljnom svetu takva deca znaju da izgledaju dramatična i plačljiva, no ona su sve samo ne to. Kako ih disciplinovati, a da im pritom ne slomite duh, savetuje nekoliko različitih stručnjaka.

Postavite granice

- Iako to dugoročno možda neće biti korisno. Budite fleksibilni, ali sigurni da dete učite kako da bude odgovorno. Ako mu previše popuštate, neće biti spremno da se suoči sa stvarnim svetom - rekla je Amy Morwin, stručnjak za disciplinu.

Izbegavajte posramljivanje

- Osetljiva deca posebno su osetljiva na posramljivanje. 'Ti si jedno nevaljalo dete' ili 'Zašto ne možeš da budeš dobro dete' može zvučiti kao blagi ukor, ali osetljivoj deci takve reči mogu srušiti svet - rekla je Rebecca Eanes, autorka knjige o pozitivnom roditeljstvu.

Pokažite, nemojte samo govoriti

- Ako se vaše dete ponaša loše, pokažite mu delima šta od njega da očekujete. Što je mirnije moguće recite mu da prestane da radi to što radi. Zatim počnite raditi tačno ono što je dete radilo. Verovatno će pomisliti kako ste smešni i shvatiti koliko je njegovo ponašanje bilo preterano. Zatim pokažite detetu ispravno ponašanje. Taj čin kojim ćete pokazati ispravno ponašanje umesto da to ponašanje izgovarate - imaće puno snažniji i značajniji uticaj - rekla je Amy Kaminsky, stručnjak za komunikaciju.

Budite partneri

- Osetljiva deca puno bolje reaguju na zahteve ako u vama vide partnera, a ne nekoga ko samo sprovodi strogoću. Stroga disciplina može izazvati kontraefekt - izlive besa, plač, vikanje itd. Partnerstvo s detetom uključuje učenje njegovih okidača, izbegavanje istih i pružanje alata koje dete može koristiti kada se oseća preplavljeno osećajima. Stručne osobe poput psihologa i terapeuta takođe mogu biti od velike pomoći u ovom procesu - rekao je Maureen Healy, stručnjak za roditeljstvo.

Budite saosećajni

- Kada vaše dete počne da plače jer se ogrebalo, smirite ga i recite da će proći. Situaciju će pogoršati ako oni u vašem glasu čuju ljutnju ili frustraciju. Možete reći nešto poput 'Znam da boli, ali proći će' ili 'Misliš li da bi trebalo da isperemo ogrebotinu i stavimo led na nju'. Važno je slušati i prihvatiti detetove emocije, čak i ako se ne čine logičnima - rekla je Michele Crouch, urednica časopisa za roditelje.

#Dete

#Roditelji

'