AKTUELNO

Dete se voli najviše na svetu i za njega morate imati najviše strpljenja. Roditelj je tu da ga pravilno vaspita

Većina roditelja često izovara, na oko, sasvim nevine reči/fraze, ali te reči mogu da povrede decu za ceo život. Ove reči svaki roditelj mora da izbaci iz svog rečnika ako ne želi da uništi psihu svog deteta:

"Previše si osetljiv/a!"

Psiholozi kažu da je većina dece rođena sa izuzetno osetljivim nervnim sistemom. Kao rezultat toga oni mnogo burnije reaguju na stvari koje se dešavaju oko njih. Tada roditelji prave velike greške kada ih kritikuju govoreći im da su previše osetljivi. Tada dolazi do toga da se "hemija u mozgu" menja i deca postaju "debelokožci", pa ih retko šta dotiče jer su im r oditelji rekli da su previše osetljivi i da to ne valja. Znači, deca su otišla u drugu krajnost. Psiholozi savetuju da roditelji uvek saslušaju dete i isprate njegove emocije, iako im se nekad čini da su bezrazložno povređeni.

"Takav je život"

Kada vam sin ili kćerka dođu uzrujani zbog toga jer neko nije hteo da se igra sa njima u školi, najgore je u tim momentima im reći: Navikni se, takav je život! Verovatno vi želite da stavite detetu do znanja da ništa nije strašno ako se to desilo, ali dete će tu vašu rečenicu drugačije tumačiti.

Dete će biti razočarano, zbunjeno, krivo!

Umesto toga, dete treba da ohrabrite da bude odlučnije i da ga utešite da će naći društvo koje će hteti da se sa njima igra.

"Zato što sam ja to rekla"

Znamo da deca ne žele odmah da poslušaju vaše naredbe, da se bune... Međutim, ova rečenica nikako ne sme da se izgovori. Ona kod dece izaziva ogorčenje, jer pokušavate da im nametnete svoje mišljenje. Ova rečenica će neminovno dovesti do sukoba u budućnosti, kada dete samo nađe odgovore na svoja pitanja. Umesto ovog pitanja, vaše objašnjenje treba da se zasniva na logici, a ne na autoritativnom objašnjavanju.

"Ućuti"

Čak i mala deca će ovaj izras da shvate kao uvredljiv. Poslednja osoba koju želite da uvredite je vaše dete: Pa zašto mu onda govorite da ućuti? Verovatno ste ovo rekli jer ste umorni, uznemireni i td. Ali umesto grubog vikanja da ućuti, pokušajte mirno da objasnite detetu da se ne osećate dobro i da pokuša samo malo da se utiša kako biste se vi oporavili.

#deca

'