AKTUELNO

Rezultati studije koju je sproveo vodeći brend za bebe Ergobaby UK otkrivaju da svaki treći otac oboli od depresije nakon rođenja bebe.

Postporođajna depresija nije samo nešto što dobijaju majke, pokazalo je novo istraživanje koje je imalo za cilj da digne svest o mentalnom stanju novopečenih očeva usled Svetske nedelje mentalnog zdravlja od 13. do 20. maja.

Istraživanje je pokazalo da je čak 49 odsto očeva osećalo sramotu da nekome priča o ovom problemu.

Kada su ih upitali kako se nose sa dolaskom bebe na svet, četvrtina je odgovorila da su "pod velikim pritiskom" da obezbede porodicu, a čak 20 odsto da ne može da se izbori sa obavezama. Nešto manje njih smatra da ne može da ispuni očekivanja svoje prodice.

- Ovo istraživanje pokazuje da muškarcima ne dajemo dovoljno vremena da se prilagode očinstvu. Ako bismo ih naučili jednostavnim stvarima, kao što je presvlačenje bebe mogli bismo da im minimalizujemo količinu stresa i povećamo povezanost sa detetom - kaže Amanda Lavdej, marketing menadžerka kompanije Ergobaby UK.

U prilog tome, druga studija navodi da je presvlačenje bebe najbolji način da se otac poveže sa svojim detetom. S druge strane, čak je 62 odsto novopečenih tata reklo da im je nošenje bebe pomoglo, a 60 odsto uspavljivanje.

Uprkos svim poteškoćama, 92 odsto očeva iz Britanije kaže da očinstvo ne bi menjali ni za šta na svetu, a 96 odsto njih kaže da im je to najbolje iskustvo u životu.

#Beba

#Muškarac

'