AKTUELNO

Ne biramo s kim, kad i kako će ljubav da se dogodi. Ponekad se, međutim, desi da na prvi pogled izabranik nije idealan, odnosno da odudara od projekcije „idealnog“ po godinama i većina prijatelja će vam reći da je priča promašena jer takve veze ne uspevaju.

Oni koji su to imali u iskustvu, međutim, tvrde drugačije.

- Viđala sam parove značajne razlike u godinama, koji uspevaju da premoste taj jaz - kaže stručnjak za veze Rejčel O. Sasman.

Ona dodaje da je ono što je neophodno kako bi ova razlika bila premošćena, jeste dobar smisao za humor, kao i sposobnost da se o ovom fenomenu diskutuje.

Dodaje da je od značaja kad je mlađi partner odnosno partnerka zrela za svoje godine, a druga polovina je vesele prirode i pomalo nezrela, prenosi "This is insider".

Sasman kaže da su poneke prepreke koje nosi preveliki starosni jaz ipak teško premostive.

- Što više dvoje imaju zajedničkog, veća je verovatnoća da će veza potrajati - tako je i sa ljubavima u kojima nema ove specifičnosti, a kad su u pitanju veze između dvoje različitih starosnih dobi, ovo je od posebnog značaja - rekla je.

Ona je podelila s nama iskustva parova sa kojima je imala priliku da sarađuje, i evo šta su imali da kažu.

- Moj muž je 13 godina stariji. Insistiramo na stvarima koje oboje volimo, a to su dobra vina, sirevi i putovanja. Glasno se smejemo i o svemu razgovaramo - rekla je Lisa (48), i dodala da su i ona i suprug svesni da neće biti moguće da zajedno provedu 50 godina, pa se trude da svaki trenutak bude kvalitetan, kako bi imali što više lepih zajedničkih trenutaka.

- Naša razlika je 19 godina - ona je imala 21, a ja 40 kad smo počeli da se zabavljamo“, kaže Džon i dodaje da smatra da je veza uspela jer se on odrekao stava da „sve zna bolje“ jer je stariji i iskusniji.

- Danas smo zajedno već 14 godina, u braku smo poslednje dve godine, i veoma se razlikujemo po mnogo čemu, ali je ključna stvar međusobno poštovanje – to nas je održalo skupa sve ove godine dodao je.

- Džejk i ja smo zajedno preko 20 godina, a naša starosna razlika od 14 godina zapravo nikad i nije bila problem. Mislim da ta razlika sama po sebi nije problem - pre se barijera stvara ukoliko postoji razlika u sistemu vrednosti, kao i ako se dvoje karakterno sukobljeni - objašnjava Mej i dodaje da je ključna stvar u vezi, bez obzira na razliku u godinama - prihvatiti partnera onakvog kakav suštinski jeste.

Rejčel na kraju dodaje da ovaj jaz nije ništa teže premostiti nego neke druge prepreke u odnosima, i da je bitno da se akteri ne obaziru na predrasude koje mogu vladati u njihovom okruženju, kako bi sebi olakšali, a i kako bi svojim ležernim odnosom prema ovoj „barijeri“ okolini pokazali kako ovo zapravo nikako nije nepremostiv problem.

Ljubav, poštovanje i kompromisi, kao i u svakoj drugoj vezi, neophodni su za normalno funkcionisanje i održanje i ovih odnosa.

#Ljubav

'