AKTUELNO

Majčinstvo je najteže i najdivnije “zanimanje” jedne žene.

Potrebno je dosta truda, žrtvi i posvećenosti da biste iznele trudnoću, rodile i podizale dete, a majke koje su se porodile carskim rezom pravi su heroji.

Žene koje su imale carski rez sa ponosom nose svoj “ožiljak sreće”. one su uradile nejteži posao koji neko može da zamisli, a ovo su veoma važne stvari koje morate da znate o majkama koje su decu rodile carskim rezom.

Suočavaju se sa višestrukim potencijalnim rizicima operacionog zahvata

Carski rez zahteva mnogo snage i hrabrosti. Samo je majka i žena sposobna da se sa time junački izbori. Veliki broj ljudi zna šta je carski rez. Zbog toga što je jako čest, možda mislite da je ova vrsta operacije bezazlena. Ipak, carski rez je jedan ozbiljan zahvat.

Ovaj zahvat je rizičan i za majku i za bebu. Porođaju neće prisustvovati članovi porodice ili otac bebe pa majke prolaze kroz sve to same. One nemaju podršku koja im je tada najvažnija i koju i te kako zaslužuju. Carski rez je uredno borba sa samoćom i strahom, ali i bitka ljubavi, snage i volje kojom žene dočekuju svoju decu.

Foto: Pixabay.com

Rođenje nije kraj rizika

Žene koje se porode carskim rezom nisu sigurne da li je sve u redu sve dok ih ne prebace u sobu. Kod prirodnog porođaja, rizik prestaje kada se beba rodi i njeno zdravlje je potvrđeno. Kako je carski rez hiruška procedura, lekari ne znaju da li je sve u redu dok se anestezija ne izbaci iz organizma.

Većina majki je budna tokom porođaja, ali imaju anesteziju da ne osećaju bol, ali osećaju svaki pokret koji se u njima desi. Ovaj osećaj može da bude veoma neprijatan, a ukoliko se niste spremile za to na vreme onda može da bude razlog za traumu i paniku. Iako je neprijatna, majke izdrže do kraja procedure ne bi li njihova beba bila dobro.

Sa oporavkom nakon porođaja moraju da se suoče veoma hrabro

Bez obzina na to kakav porođaj je u pitanju, majkama je potreban oporavak, a pri tom one sve vreme treba da se staraju o bebi. Ovo je veoma iscrpljujuće kako god da pogledate. Majke koje su se porodile carskim rezom, trebaju da rade sve to i da se nose sa bolom. Koliko god dobro da prođete na porođaju, trebaće vam vremena da se oporavite. Iako je ovo iskustvo iscrpljujuće, majkama daje vetar u leđa i snagu da izdrže porođaj. Ovako razvijaju viši prag tolerancije bola i unutrašnje snage koja joj pomaže da izdrži sve što treba.

Bez obzira na sve muke koje prolaze majke tokom porođaja one su hrabre i spremne su da se žrtvuju za svoju decu. Svaka promenjena pelena, neprospavana noć i glavobolja jer beba stalno plače donosi majkama radost. Njihova beba je nova osoba koja istražuje svet oko sebe i one su tu da mu pruže pomoć. Svaka majka koja se ovako porodila ima ožiljak koj idokazuje njenu snagu i ljubav. Žene su ponosne na ove svoje ožiljke zato nikada ne treba da ih kriju i stide ih se.

#Porodica

#Porođaj

#Trudnoća

'