AKTUELNO

Neverbalna komunikacija se uvek ispostavila kao istinitija od verbalne, ne zaboravite to i pratite svoje dete od rođenja.

Kada je beba jako mala roditelje hvata panika da neće razumeti šta joj je tačno potrebno da bi bila zdrava i zadovoljna. Evo kako da protumačite bebeći jezik i da budete najbolji roditelj na svetu.

Stručnjaci kažu da postoje tri glavne metode kojima bebe pokušavaju da komuniciraju sa odraslima. Ove metode su zajedničke, ali treba napomenuti i da svako pojedinačno novorođenče ima svoj sistem komunikacije sa roditeljima i da je tada najvažnije osloniti se na osećaj.

VRSTA PLAČA

Plakanje je glavni način na koji beba izražava svoje potrebe tokom prva četiri meseca života. Evo kako da razlikujete plač vašeg novorođenčeta i odojčeta.

Plakanje kao dozivanje

Ukoliko je beba bila sama određen period i sada želi prisustvo svojih roditelja, ona će neprekidno plakati 5-6 sekundi, a onda će napraviti pauzu od 20 sekundi. Ako roditelji ne reaguju, ovaj proces će se ponoviti nekoliko puta dok na kraju ne preraste u konstantan plač.

Plakanje zbog gladi

Ovo plakanje može početi kao plakanje za dozivanje, ali ukoliko je beba gladna plač će se nastaviti i postajaće sve histeričniji. Karakteristično je i da beba tada vrti glavom i proizvodi zvuke u talasima.

Foto: Burst

Plakanje zbog bola

Ovaj plač je monoton, glasan i konstantan. Povremeno se mogu pojaviti histerični krici koji ukazuju na to da se bol povećava. Ipak, ukoliko se beba razbolela, plakanje će biti monotono i tiho, jer nema dovoljno snage za glasno izražavanje.

Plakanje zbog fizioloških potreba

Gasovi, mokrenje i stolica kod beba u početku mogu da izazivaju nelagodnost, pa će se one oglašavati plakanjem. Ovaj plač podseća na ciljenje.

Plakanje zbog pospanosti

Kada beba želi da spava, a iz nekog razloga ne može da zaspi, onda će se ona oglašavati plačemkoji zvuči kao uvređenosti, odnosno kao glatko cviljenje. Posle toga će nastupiti zevanje. Beba tada može da trlja oči i uši.

Plakanje zbog nelagodnosti

Ovaj plač je iritantan i isprekidan. Prati ga mlataranje rukama i nogama i odgurivanje tabanima. Tada bi trebalo da proverite da li jebebama hladno ili vruće, a možda su samo izvršile nuždu.

#Plakanje

#Porodica

'