AKTUELNO

Trudnice često svoj izbor hrane opravdavaju trudnoćom.

Trudnice koje jedu hranu bogatu mastima i šećerima rizikuju da rode dete koje će imati srčane probleme.

U istraživanju u kojima su posmatrani miševi, majke miševi koje su jele nezdravu hranu pre i tokom trudnoće imale su potomke sa slabim srcem. Ovakvi problemi se prenose na tri generacije, čak i kada mlađi miševi nisu bili gojazni i jeli su standardnu hranu. Zato je važno da trudnice imaju zdravu težinu i pre i tokom trudnoće.

Istraživanje je pokazalo da su potomci majki koje su se loše hranile imali više masti u levoj komori koja pumpa krv iz srca. Kod ljudi je to znak slabosti srčanog mišića, koja može da dovede do prestankom rada srca. Primećeno je da je problem manji kod ženskih potomaka nego li kod muških, što naučnici još uvek ne znaju kako da objasne. Dodali su da gojaznost kod trudnih majki povećava rizik za srčane probleme kod dece, ali i muški roditelji mogu da prenesu to na decu.

Foto: Pixabay.com

Do promena na srcu dolazi usled problema sa srčanom mitohondrijom koja je povezana sa promenom DNK kod jajnih ćelija gojaznih majki.

Ove rezultate treba proveriti dodatnim istraživanjima, ali lekari ukazuju da žene moraju da budu lišene stresa i da se zdravo hrane tokom trudnoće ako žele zdrave potomke.

#Hrana

#Porodica

#Trudnoća

#Zdravlje

'