AKTUELNO

Sada ćete u svakom trenutku znati bukvalno šta radi vaša beba.

Svaki roditelj, pogotovo u prvim danima detetovog života, stalno proverava da li beba diše. Sada će to nova tehnologija raditi umesto vas i u svakom trenutku u bilo kojoj prostoriji ćete moći da čujete tempo bebinog disanja i to uz pomoć samo jedne kamere i specijalnog odelceta. Evo o čemu se radi.

Naučnici su izmislili Nanit kameru koju postavljete iznad bebinog kreveca, a koja je direktno povezana sa vašim telefonom. Uz pomoć ove kamere možete da nadgledate sva dešavanja u krevecu vašeg novorođenčeta.

Nanit kamera je pogodna i za kasniji uzrast deteta kada je ono sposobno i da izađe iz kreveca. Posmatrajući ga putem telefona, moći ćete na vreme da odreagujete i da sprečite katastrofu.

Ipak, stručnjaci su osmislili i nešto novo na tržištu, a to je specijalan džak za spavanje, koji je uz kameru daje još jedan značajan uvid za roditelja, pogotovo kada se nalazi u drugoj prostoriji, a to je uvid u disanje bebe. Džak sadrži kragnu koja je postavljena preko grudi deteta, a koja na sebi sadrži senzorne oblike koji omogućavaju da se očita pokret. Sa kamere snimak direktno dospeva na aplikaciju ugrađenu u mpobilni telefon i roditelji mogu gledati direktni prenos spavanja svog deteta, ali i čuti šumove disanja.

Iako su u prvi mah reakcije na novi proizvod bile da je u pitanju preterivanje, svako ko ima dete može odmah da nabroji par prednosti ovakvog nadzora.

Ukoliko dete ima urođeni problem sa gornjim disajnim putevima, ovo je olakšica za roditelje jer mogu nešto da obave od poslova dok dete spava a da istovremeno kontrolišu disanje deteta.

Takođe, naprava je dobra i za pravovremene reakcije kod dece koja imaju apneu, ali i kod onih koji su samo trenutno bolesni.

Naučnici smatraju da se uz pomoć ovakvog nadziranja na daljinu može sprečiti sve učestalija pojava sindroma prevremene smrti deteta.

#Beba

#Porodica

'