separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

lifestyle

Rast zuba i ogrlica od ćilibara: da li je vredi kupovati?


Koliko puta ste čuli da je ogrlica od ćilibara najbolja stvar koju možete dati bebi tokom rasta zubića?


Verujemo da je odgovor “Sto puta”, zar ne? Pored silnih krema i mazalica koje imaju efekat hlađenja, ali i zvečki sa gumenim delovima koji takođe hlade, ogrlica od ćilibara je jedan od najčešćih izbora mladih roditelja kada njihovom detetu počnu da rastu zubi. Međutim, da i ova ogrlica zaista ima efekta ili ne? Otkrivamo u nastavku... 

Prema mnogima, baltički ćilibar sadrži “prirodan analgetik” koji se zove jantarna ili ćilibarna kiselina. Kada beba nosi ogrlicu, toplota njenog ili njegovog tela ispušta magičnu hemikaliju u dragom kamenu koja se zatim apsorbuje u kožu i na taj način rešava bebu bola. Ali, da li zaista ima efekta? Nažalost, ne. Ne postoji nikakav naučni dokaz koji može da potvrdi ove tvrdnje. Iako je tačno da baltički ćilibar zaista ima jantarnu kiselinu, ne postoji dokaz da se apsorbuje u kožu ili da ima svojstva koja ublažavaju bolove. U suštini, stavljanje jedne ovakve ogrlice na dete može imati više lošeg nego dobrog – jer deca vole da stavljaju sve u usta, pa može doći do gušenja.

Ali, da li zaista ima efekta? Nažalost, ne. Ne postoji nikakav naučni dokaz koji može da potvrdi ove tvrdnje. Iako je tačno da baltički ćilibar zaista ima jantarnu kiselinu, ne postoji dokaz da se apsorbuje u kožu ili da ima svojstva koja ublažavaju bolove. U suštini, stavljanje jedne ovakve ogrlice na dete može imati više lošeg nego dobrog – jer deca vole da stavljaju sve u usta, pa može doći do gušenja.

Šta je alternativa?

Najbolje je ponuditi detetu igračku, žvakalicu ili zvečku sa gumenim delom koje neće moći da proguta, a koje će mu dati određenu dozu olakšanja, naročito ako se može rashladiti u frižideru (nikad zamrzivaču).

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti