AKTUELNO

Sve više mališana ima problem sa ekcemom, odnosno atopijskim dermatitisom, čiji su simptomi naročito izraženi tokom zime

Sve više mališana ima problem sa ekcemom, odnosno atopijskim dermatitisom, čiji su simptomi naročito izraženi tokom zime. Niske temperature i suv vazduh u zatvorenim prostorijama kožu čine dodatno suvom, nadraženom i podložnom svrabu.

- To stanje pogađa oko 17 odsto dece, od kojih je većina prvi put dobila ekcem pre pete godine, najčešće u bebećim danima - objašnjava doktor Ričard Antaja, direktor dečje dermatologije na Univerzitetu Jejl. - Atopijski dermatitis je nasledan i obično se javlja kod mališana u čijim porodicama postoji istorija ekcema, alergija, alergijskog rinitisa ili astme. Može da se pojavi na nogama ili rukama, a često i na licu.

Loša vest je da za ekceme ne postoji lek, ali pravilna nega može da pomogne u ublažavanju simptoma. Običan dečji sapun i pamučna garderoba su nešto što bi trebalo da se podrazumeva. Mirisni proizvodi za higijenu, nošenje tkanina poput vune ili sintetike, kao i znojenje mogu da budu okidači atopijskog dermatitisa. Zato ih treba svesti na minimum.

#Beba

'