AKTUELNO

Saznajte kako da se rešite neprijatnog bola u leđima.

Verovatno vam se desilo više puta da po buđenju osetite neočekivan, jak bol u donjem delu leđa? Ne brinite, niste sami. Bol u leđima je uobičajena pojava, i često se oseća prvo ujutru, naročito pri promeni položaja tela iz ležećeg u stojeći. Ovaj bol je obično rezultat ukočenosti tokom dužeg vremenskog perioda boravka u nezgodnom položaju, ili smanjenog dotoka krvi u ovaj deo tela tokom spavanja. Nakon pokretanja tela, simptomi obično nestaju.

Dok jutarnji bol u leđima može biti periodičan, neki ga doživljavaju češće od drugih. Ovaj uporni bol može biti uzrokovan brojnim stanjima, uključujući stres, loše držanje i druge zdravstvene probleme, koje ćemo sada navesti.

Foto: Pixabay.com

1. Položaj u kome spavate

Ako primetite bol u leđima svakog jutra, položaj u kome najčešće boravite tokom spavanja može biti krivac za to. Loš položaj tela tokom spavanja može da izvrši pritisak na vašu kičmu, uzrokujući poravnanje njene prirodne “krivine”. Ovo takođe može prouzrokovati napetost leđa i neugodan pritisak na vaše zglobove. Ako često spavate na stomaku, bolovi u leđima mogu biti češći.

Razmislite o promeni položaja za spavanje radi i boljeg spavanja i zdravlja kičme. Doktori preporučuju spavanje na boku, ili na leđima, sa jastukom ispod kolena. Ako je, recimo, spavanje na vašem stomaku jedini udoban položaj za vas, postavite jastuk ispod karlice ili donjeg stomaka, radi podrške. Ovo pomaže da se otkloni pritisak sa područja leđa.

2. Neadekvatan dušek za spavanje

Ako loš položaj spavanja nije uzrok bola u leđima, to bi mogao biti vaš dušek. Zamena starih madraca, tj. dušeka za spavanje novim, može značajno poboljšati vaš san. Prema studiji iz 2009. godine , zamena dušeka starijih od devet godina može poboljšati vaš kvalitet sna, smanjiti nelagodnost u leđima i smanjiti simptome stresa. Pre nego što izaberete sledeći dušek, nemojte se libiti da potražite profesionalne preporuke i mišljenje.

Foto: Pixabay.com

3. Trudnoća

Bol u leđima tokom trudnoće je veoma čest. Žene mogu osetiti ovaj bol već nakon osam nedelja trudnoće, a najverovatnije bol će jači između petog i sedmog meseca trudnoće.

Nošenje deteta tokom trudnoće može prouzrokovati naprezanje mišića donjeg dela leđa. Nakon dugog spavanja, bol u donjem delu leđa može biti jači ujutru, što dovodi do dugotrajne ukočenosti i napetosti mišića leđa. Da biste smanjili bol i nelagodnost, pokušajte da se istegnete i koristite noge da biste ustali, a ne vršite pritisak na leđa. Ako se bol učestalo nastavi, tople obloge mogu pomoći da se ublaži nelagodnost.

Foto: Pixabay.com

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2697581/

4. Degeneracija međupršljenskog diska kičmenog stuba

Degenerativne promene kičme podrazumevaju izraženo trošenje i degradaciju strukture pršljenskih segmenata i njihove funkcije. Degenerativna bolest međupršljenskog diska se obično javlja kao prirodni rezultat starenja i trošenja kičmenog stuba tokom vremena. Ova degeneracija može izazvati intenzivan bol i nelagodnost, koja može biti naročito izražena ujutru. U nekim slučajevima degeneracija kičmenog stuba ne izaziva nelagodu. Preporuka za prevazilaženje ovog stanja su preparati za ublažavanje bolova, kao i eventualno nošenje medicinskih steznika za podršku leđa.

5. Fibromialgia

Fibromialgija je bolest koju prati široko rasprostranjen bol u telu: u mišićima, ligamentima, tetivama, pa i leđima. Veruje se da stepen bola kod fibromijalgije utiče način na koji vaš mozak obrađuje signale bola. Iako je svako podložan fibromijalgiji, češće se javlja kod žena nego kod muškaraca.

Drugi simptomi povezani sa ovim stanjem su: umor, nesanica, problemi sa pamćenjem, promene raspoloženja, sindrom nervoznih creva, anksioznost, depresija.

Ne postoji klasičan lek koji rešava stanje fibromijalgije, ali postoje brojni preparati protiv bolova koji pomažu u poboljšanju sna, i smanjenju bolnih simptoma. Vaš lekar može preporučiti terapiju ili savetovanje kako bi vam pomogao da poboljšate kvalitet života, i naučite kako da se nosite sa ovim stanjem.

Kako se rešiti bola?

Jutarnji bol u donjem delu leđa je čest. Simptomi bola se obično poboljšavaju za nekoliko minuta od početka kretanja i istezanja tela. Međutim, mi vam nudimo novi, potpuno prirodan preparat sa kojim se, u rekordnom roku, možete efikasno rešiti ove vrste bola.

Foto: Pixabay.com

Exedol® sprej ispoljava lokalno analgetsko i antiinflamatorno dejstvo. Na mestu nanošenja, pojačava cirkulaciju u tretiranom području, što dovodi do povećanja lokalnog protoka krvi, izazivajući pri tom prijatan osećaj hlađenja, a zatim zagrevanja.

Exedol® sprej pomaže u ublažavanju bola tako što se impulsi bola ne prenose do mozga.

Upotreba Exedol® spreja se preporučuje u sledećim stanjima:

• Kod reumatskih bolova i bolova u zglobovima (artritis)
• Kod bolova u leđima, vratu, ramenima
• Kod perifernih neuropatija (dijabetičari, alkoholičari, pacijenti na hemioterapiji, pacijenti nakon hirurških intervencija)

Sada se konačno možete opustiti, jer će bol u leđima u trenutku prestati…zahvaljujući Exedol® spreju!

Pink.rs

#Bol

#Spavanje

'