AKTUELNO

Roditelji često ne znaju kada je njihov tinejdžer iskren, a kada umanjuje ili iskrivljuje istinu. Stručnjaci navode nekoliko pokazatelja koji mogu da otkriju da li dete laže.

Izgovaranje istine i adolescencija uglavnom ne idu zajedno, jer je ovo doba života klizav teren za sitne, ali i krupnije laži. Roditelji često ne znaju kada je njihov tinejdžer iskren, a kada umanjuje ili iskrivljuje istinu, pa ponekad budu prevareni, a katkad dete nepravedno optuže. A to se na duže staze negativno odražava na njihov odnos i stvara napetu, negativnu klimu u domu. Stručnjaci navode nekoliko pokazatelja koji mogu da otkriju da li dete laže, pa je preporuka roditeljima da im oni budu neka vrsta testa.

Okleva sa odgovorom

Čim primetite da na upućeno pitanje tinejdžer odgovara sa: "Paaa...", ubacuje nesuvisle detalje i mnogo suvišnih informacija, pokušava da promeni temu ili koristi više poštapalica nego uobičajeno, znači da kupuje vreme i vrlo verovatno beži sa terena istine.

Previše gestikulira

Vi ga pitate da li je nešto uradio ili rekao, a on odjednom počinje da se preznojava, mlatara rukama, češka se, skida jaknu, koluta očima, grize nokte ili usne - prilično je sigurno da nekontrolisanim gestovima pokušava da izvrda istinu.

Odbija da sluša i postaje agresivan

Dete koje inače nije previše impulsivno niti nervozno, a onda odjednom pokazuje agresivnost, prenaglašenu ljutnju ili se na postavljeno pitanje brani napadom, odbija da sluša šta mu pričate - uglavnom to radi zato što laže.

#Porodica

'