AKTUELNO

Koliko će tek da budu popularne bebe vegetarijanci?

Mnogi ljudi ne daju meso bebama iz kulturološki razloga ili zbog problema sa alergijom. Ali da li je pametno praviti od novorođenčeta vegetarijanca i koliko to može da utiče na zdravlje vaše bebe?

Kako god odlučite da hranite svoju bebu, obavezni ste da ne ugrozite njeno zdravlje.

- Ukoliko majka odluči da njeno dete treba da bude na vegetarijanskoj ishrani, onda mora da povede računa o dojenju. Mleko je glavna hrana za novorođenče i sve što date detetu u prvih godinu dana od namirnica je samo radi isprobavanja ukusa - kaže dr Eli Kanon.

Pored dojenja, bebu vegetarijanca je neophodno hraniti namirnicama koje mogu da nadoknade energiju, ali i dodavati esencijalne masti, koje će unaprediti njen razvoj.

- Beba posle šetog meseca treba da unese dva obroka puna proteina, a to imate i u mahunarkama, leblebiji i pireu od humusa - dodaje dr Kanon.

Bebi je potrebna i energija, a stoga i kalorije. Sve je to omogućeno korišćenjem integralnih žitarica, samo je važno povećati količinu njihovog unosa.

Mnogi vitamini i minerali koje sadrži meso, nalaze se i u žitaricama i povrću. Na primer, tamno zeleno lisnato povrće poput spanaća ima dovoljno gvožđa u sebi, pa nije potrebno u obroke uključivati mesne produkte.

Kravlje mleko sadrži kalcijum, ačli ako ste vegetarijanac i svoje dete držite na toj dijeti, onda ćete izbegavati ovu namirnicu. Kalcijum možete nadoknaditi, takođe, korišćenjem lisnatog zelenog povrća. Međutim, koncentracija kalcijuma u njemu je manja, pa se gotovo svakodnevno mora naći u ručku. Na taj način će se kosti vašeg deteta jednako dobro razvijati kao i kosti onog što se hrani mesom.

Vitamin B12 je potrebno nadoknađivati korišćenjem suplemenata da bi se omogućio pravilan rast deteta. Mada stručnjaci preporučuju da se bebi između šet meseci i godinu dana dodatno daju i vitamini A, C i D.

#Beba

#Doktor

#Meso

#Porodica

#Zdravlje

'